Comiat de l’autor de ‘Maria i jo’

L’emotiu i dibuixat adeu al «capità Gallardo» de col·legues i amics

  • Els assistents al funeral del cocreador del Makoki van dibuixar sobre el fèretre en una cerimònia que va buscar evitar la tristesa

L’emotiu i dibuixat adeu al «capità Gallardo» de col·legues i amics

Jaume Vidal

1
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un pot amb retoladors convidava els assistents al funeral a dibuixar sobre la clara fusta de pi del fèretre que guardava el cos del dibuixant Miguel Gallardo. Mort de càncer dilluns passat, el cocreador del Makoki va rebre aquest dijous, al tanatori de Sancho de Ávila de Barcelona i al ritme del ‘Sex & Drugs & Rock & Roll’ de Ian Dury, d’Antònia Font i del ‘My Way’ de Sinatra, l’adeu de la seva dona, la il·lustradora Karin du Croo, i dels seus amics i col·legues del món del còmic i la il·lustració, dibuixants i companys de viatge entre els quals es van congregar Mariscal, Felipe Borrallo, Martí, Manel Rubiales, Onliyú, Baxter, Marika Vila, Joso, l’editor Emilio Bernárdez, Horacio Altuna, Mariel Soria, Phillip Stanton, Jordi Costa o Jaume Vidal. 

Sobre el fèretre, una urna amb fotos i altres objectes personals, com ara un barco pirata, per dir adeu a qui a tants agradava anomenar «el capità Gallardo». Així el va acomiadar la seva companya durant anys, amb qui es va casar aquest gener: «Estimat capità, aquí tens el teu barco viking, com tu volies, i així emprendre el llarg viatge. Tingues la bodega ben plena de rom, sense que falti el menjar, cigarrets ja cargolats i amb un encenedor, i una llibreta i un boli Bic de quatre colors perquè puguis continuar fent historietes. I una tripulació fidel que t’acompanyarà on vagis».

Entre els parlaments, el del dibuixant Baxter i el de Félix Fernández de Castro, director de la versió cinematogràfica de ‘Maria i jo’, que va recordar Gallardo com un «tímid superlatiu», «intel·ligent i valent».  

Notícies relacionades

La multitudinària cerimònia va intentar evitar la tristesa i apostar per l’humor que l’autor de ‘Maria i jo’ sempre va utilitzar per desdramatitzar tant l’autisme de la seva filla Maria com el seu propi tumor cerebral, quan se li va diagnosticar fa dos anys, i que qualificava de «moniato».  

Fins i tot el recordatori va ser un reflex de la seva vida i obra, amb diversos dibuixos de la seva trajectòria i amb un últim missatge: «On vaig, porto patates. Miguel Gallardo 21-2-2022». 

Temes:

Còmic