Conflicte laboral

Els tècnics de l’Inaem es manifesten davant el Ministeri de Cultura

Plataforma de Tècnics i Tècniques temporals de l’Institut Nacional de les Arts Escèniques i la Música (Inaem) es congrega i exhibeixen centenars de contractes temporals en senyal de protesta.

Els tècnics de l’Inaem es manifesten davant el Ministeri de Cultura

EFE/ María Muñoz

2
Es llegeix en minuts
EFE

Després de diversos mesos convocant vagues i manifestacions, la Plataforma de Tècnics i Tècniques temporals de l’Institut Nacional de les Arts Escèniques i la Música (Inaem) es congrega davant el Ministeri de Cultura i Esport, on s’exhibeixen centenars de contractes temporals en senyal de protesta.

«Cada fil són els contractes que una sola persona ha tingut en els últims anys amb l’Inaem. Estem parlant de tires que van de dotze contractes fins a cinquanta», diu a Efe durant la manifestació Rocío Gil, maquinista escènica sobre la iniciativa, en la qual més de cinc-cents tècnics de teatres nacionals continuen demanant una solució.

El dia 31 passat la convocatòria d’accés a les places de l’Oferta d’Ocupació Pública (OEP) es publicava sota uns nous requisits d’accés, unes titulacions d’FP de Grau Superior imposades sota nous enquadraments del IV Conveni Únic, i que deixen fora més del 60 per cent de tècnics a més de no correspondre’s amb els llocs de treball.

«La primera vaga va ser al setembre, i ara al desembre hem fet nou dies seguits, però seguim igual», explica Gil sobre la situació dels tècnics, l’única resposta dels quals ha sigut «l’anunci d’un acord de processos d’estabilització» que, segons matisa, va arribar a les seves orelles a través de la premsa i es tracta d’un procés «insuficient». «Hem sol·licitat una reunió en diverses ocasions i no hem rebut resposta».

Aquest procés, segons explica, «entra dins de la nova llei de l’interí, no és una cosa específica per a nosaltres perquè són places d’interins de llarga durada, tres anys ininterromputs», una característica poc habitual a l’Inaem, els contractes de màxima durada dels quals únicament són de sis mesos i que a més, puntualitza, no són habituals.

Funció Pública

«Que el Ministeri de Cultura llanci una notícia sobre que crea 150 llocs de treball no serveix de res si no ho aprova la Funció Pública, perquè seguim al carrer», diu Juanjo Larriba, tècnic de sastreria que acumula el major nombre de contractes temporals, un total de cinquanta després de més de vint anys treballant per a l’Inaem.

«Fa més de vint anys que treballo en teatre i sent professor en escoles privades de grau superior, la meva titulació ara no val perquè s’han inventat que no, però sempre ha valgut», afegeix el sastre mentre mostra alguns dels seus contractes, exhibits als cordons de fil. «He vingut corrent des de l’escola de La Palma, on ara estudio el grau mentre treballo. Amb 51 anys és molt dur».

Notícies relacionades

Amb una estimació de 500 persones afectades, la plataforma té programades quatre vagues més durant aquest mes de gener i febrer, que seguiran l’estela de les aturades realitzades els dies 21 i 22 de desembre passats, que van tenir lloc coincidint amb el tradicional Concert de Nadal celebrat al Teatre de la Zarzuela.

Després de traslladar al desembre de manera directa les seves reivindicacions a la Comissió d’Hisenda i Funció Pública del Congrés dels Diputats i trobar el recolzament d’Unides Podem, la plataforma té previst continuar amb les seves manifestacions i vagues fins a rebre «una solució efectiva».

Temes:

Teatre