Estrena

Penélope Cruz: «El feminisme s’ha distorsionat i malinterpretat molt»

L’actriu, que aspira a ser finalista en la lluita per l’Oscar a millor actriu per ‘Madres paralelas’, estrena ‘Agentes 355’, una pel·lícula d’espies que subverteix els cànons de gènere

Penélope Cruz: «El feminisme s’ha distorsionat i malinterpretat molt»
3
Es llegeix en minuts

Amb les nominacions dels Oscars a tocar i moltes paperetes per ser finalista a millor actriu per ‘Madres paralelas’, Penélope Cruz estrena ‘Agentes 355’, una pel·lícula d’espies que subverteix els cànons de gènere i demostra que les dones unides també poden salvar el món.

L’actriu de la localitat madrilenya d’Alcobendas, que al film forma equip amb Jessica Chastain, Diane Kruger, Lupita Nyong’o i Bingbing Fan, creu que la paraula feminisme s’ha «distorsionat» i «malinterpretat» molt, però no dubta a considerar-se feminista i esmenta la seva mare com a màxim referent.

«La meva mare és una persona forta, em va tenir amb només 21 anys, l’he vist en moltes situacions en la vida i les seves reaccions sempre han sigut inspiradores per a mi, d’un gran respecte a si mateixa, ha sigut una gran mestra i si hagués d’escollir un referent per descomptat ho seria», va dir a EFE durant una entrevista telemàtica.

«Som feministes per naturalesa però no és una cosa del que parlem», va afegir, «per mi és feminisme la manera en què ella viu la vida i el que transmet per les seves accions, vaig créixer veient-la a ella, així que si algú em pregunta si soc feminista diria que sí, segur, evidentment, però és una paraula que s’ha distorsionat i malinterpretat molt».

Sota la direcció de Simon Kinberg, productor de sagues com ‘X-Men’ o ‘Deadpool’, ‘Agentes 355’ arriba aquest divendres als cines espanyols després d’haver rebut crítiques irregulars en la seva estrena als Estats Units i diversos països llatinoamericans.

Es tracta d’un grup d’espies que treballen per a governs de diferents països però que se salten les jerarquies i uneixen forces amb l’objectiu comú d’evitar que una arma tecnològica superdestructiva caigui a les mans equivocades.

«Fins ara ha sigut estrany veure una pel·lícula d’espies amb dones com a protagonistes salvant el món i aquesta és una de les raons per les quals vaig voler fer-la», va remarcar Cruz, que interpreta una psicòloga colombiana que accidentalment es veu involucrada en la primera línia de foc.

L’espanyola explica que va tenir un paper actiu en la concepció del seu personatge. «Encara no hi havia un guió, la Jessica i el Simon em van preguntar quin paper m’agradaria fer i els vaig dir que sempre he trobat a faltar en aquest tipus de pel·lícules veure el peix fora de l’aigua, un personatge amb qui l’espectador pugui sentir-se identificat, que al veure’l pensessin, jo seria igual, voldria sortir corrents i deixar la missió», explica.

Cruz esprem les possibilitats d’un paper que es nota fet a la seva mesura, amb el seu vessant còmic inclòs i diu compartir amb ella la por de les armes. «Soc molt similar en això, és molt important la seguretat al set», comenta després del recent accident mortal amb una arma que es va disparar en un rodatge d’Alec Baldwin.

«Seria interessant saber què passa amb la Graciela (el seu personatge) si les coses van bé i hi ha una seqüela, imagino que voldrà mantenir-se en el grup però no sé de quina manera, em produeix molta curiositat», afegeix.

Quant a la faceta de psicòloga, la guanyadora d’un Oscar per ‘Vicky Cristina Barcelona’ explica que ha treballat amb molts al llarg de la vida de manera intermitent. «I continuaré fent-ho, és molt positiu quan trobes algú bo», assegura.

Notícies relacionades

‘Agentes 355’ es va presentar al Festival de Cannes el 2018 i la seva arribada als cines estava prevista el 2020 però es va retardar fins ara a causa de la pandèmia.

Mentrestant Cruz no para d’aconseguir elogis pel seu paper a ‘Madres paralelas’ de Pedro Almodóvar, que li ha ofert fins al moment la Copa Volpi a la millor actriu a Venècia i el premi de la crítica de Los Angeles, cosa que li obre camí per aconseguir la seva quarta nominació als Oscars. Les finalistes es donaran a conèixer el 8 de febrer.