Crítica de llibres

Crítica de ‘El Efecto Estroboscópico’: melmelada de somnis truncats

  • Carles Estrada, cofundador de Los Negativos, furga al pou de la seva pròpia experiència per recrear la història d’un grup de pop que, encegat per les promeses d’èxit, s’estavella contra la realitat 

Crítica de ‘El Efecto Estroboscópico’: melmelada de somnis truncats

Montse Pérez

1
Es llegeix en minuts
Rafael Tapounet
Rafael Tapounet

Periodista

Especialista en música, cinema, llibres, futbol, críquet i subcultures

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’efecte estroboscòpic és un fenomen de la percepció visual pel qual el cervell humà pot reinterpretar com un moviment continu una sèrie d’imatges successives il·luminades a una velocitat determinada. A la seva segona novel·la, Carles Estrada aplica aquest principi a la literatura per reconstruir amb perícia, a partir d’un conjunt d’escenes breus i aparentment desconnectades, la història de Los Invasores, un grup de pop psicodèlic que despunta fugaçment en l’escena musical ‘underground’ dels anys 80 i acaba desintegrant-se quan l’indici encegador d’un possible èxit exposa a la llum el costat més fosc de les personalitats dels seus components.

Notícies relacionades

Los Invasores és un grup de ficció (¡no busquin els seus discos a les botigues!) però funciona també com un revelador transsumpte de Los Negativos, llegendària banda barcelonina en la qual Estrada va formar part com a compositor, cantant i baixista. Aquí l’autor, doncs, no escriu per referències ni avança a les palpentes, sinó que furga amb honestedat i valentia al pou de la seva pròpia experiència (sense passar per alt els racons més dolorosos) per extreure el material que li permet compondre una commovedora història d’il·lusions perdudes i amistats truncades, d’entusiasmes juvenils i desencant adult. Un relat elegíac sobre un món ja desaparegut que, malgrat la seva càrrega de pesar i melancolia, transmet també la feliç sorpresa davant el miracle inexplicable de la creació artística i l’orgull per les obres que deixem enrere. I que, en la seva indissimulada condició de ‘roman à clef’, pot llegir-se com la cara B de ‘¡Bony es Dios!’ (Milenio), la molt exhaustiva biografia de Los Negativos que ha publicat recentment el periodista lleidatà Àlex Oró.

‘El Efecto Estroboscópico’

Autor  Carles Estrada Casabona

Editorial  Sílex

184 pàgines. 16 euros.