Manifestació a Brussel·les

«No a un tancament injust»: el món cultural surt al carrer a Bèlgica

  • Diversos milers de persones es van manifestar a Brussel·les aquest diumenge per protestar contra la clausura de les sales d’espectacles imposat per les autoritats per frenar l’òmicron.

  • «A diferència de les finances, la cultura ens enriqueix», «Sense cultura, no hi ha futur», proclamaven els cartells a la concentració

«No a un tancament injust»: el món cultural surt al carrer a Bèlgica

Nicolas Maeterlinck / Europa Press

2
Es llegeix en minuts
France Presse

Diversos milers de persones s’han manifestat a Brussel·les aquest diumenge per protestar contra el tancament de les sales d’espectacles imposat per les autoritats per frenar la propagació de la variant òmicron del coronavirus. «¡No a aquest estúpid decret!», «A diferència de les finances, la cultura ens enriqueix», «Sense cultura, no hi ha futur», proclamaven els cartells a la concentració. Alguns manifestants portaven màscares de carnaval, en un ambient afable on es barrejaven persones que parlaven francès i holandès.

La policia, en un recompte provisional, ha calculat que hi havia al voltant de mil persones a l’inici del míting, no lluny de la Place Royale, al districte dels museus de la capital belga. Però malgrat la pluja lleugera, la multitud estava cada vegada més compacta al començament de la tarda.

Enfilats en una plataforma, funcionaris de les principals institucions culturals de Brussel·les, com el Royal Flemish Theatre (KVS) i l’òpera La Monnaie, van demanar als polítics que «reconsiderin» la decisió de tancar els cines a partir d’aquest diumenge, una mesura de precaució anunciada dimecres davant la contagiosa variant òmicron. No obstant, a Bèlgica el nombre absolut d’infeccions ha estat disminuint durant tres setmanes i els experts que assessoren el govern no havien recomanat en aquesta etapa un nou pas de rosca per a la cultura malgrat la situació.

Després d’anunciar les noves restriccions dimecres passat, el govern va dir que no planejava reavaluar la situació fins a principis de gener, sense precisar cap data.

Cafès sí, teatres no

Parlant d’«inconsistència» o fins i tot d’«aberració», diversos experts en salut han denunciat públicament aquesta decisió, considerada tant més sorprenent com que cafès i restaurants es poden mantenir oberts a tot el país sota certes condicions.

«Una vegada més estem aprofundint les desigualtats i l’accés a la cultura», denúncia Virgine Cordier, directora del centre cultural La Vènerie, al municipi brussel·lès de Watermael-Boitsfort.

D’altres han defensat la importància de mantenir oberts els cines i teatres «per a la salut mental» d’una població afectada per gairebé dos anys de pandèmia. A Bèlgica, a diferència d’Espanya, els teatres i auditoris s’han mantingut tancats al públic durant més temps i només han obert a partir d’aquesta temporada. «Prefereixo alimentar-me de la cultura que estar congestionada al restaurant. Aquest tancament és injust», va dir a l’AFP Catherine, una professora de francès d’uns cinquanta anys.

Desafiar la prohibició

Alguns teatres i molts cines, especialment a Brussel·les, Namur (centre) i Lieja (est), han decidit desafiar la prohibició mantenint-se oberts diumenge.

Notícies relacionades

A Lieja també s’ha realitzat una manifestació de protesta a la qual han acudit diversos centenars de persones aquest diumenge, segons l’agència de notícies belga.

.