«Als polítics els castigaria»

Albert Pla contra Vox: «Als espanyols ens agrada fanfarronejar fins i tot de franquistes»

«La independència la tindrem amb una guerra. És clar que ells estan disposats a treure l’exèrcit al carrer per evitar-ho», diu l’artista sobre Catalunya

Albert Pla contra Vox: «Als espanyols ens agrada fanfarronejar fins i tot de franquistes»
3
Es llegeix en minuts

Difícil de classificar, subversiu i rebel, Albert Pla (Sabadell,1966 ) va a contracorrent gairebé sense proposar-s’ho.

En el confinament va gestar ‘Os acordáis’, un tema de deu minuts, «tan llarg» com aquella primera època de la pandèmia de la Covid. «Doncs és una cançó llarga, que, a més, no té final. Quan la canto arriba fins on el cos aguanti. Van sortint coses noves, se’m van acudint... Va ser durant aquesta tancada que jo crec que a tothom li va donar temps de sobres d’acabar el que tenia pendent i fer el que volia fer. Jo vaig fer moltes coses. Vaig coure un llibre, un documental, un espectacle nou... L’inconvenient serà col·locar-ho tot ara».

¿Aquest ‘Os acordáis’ es refereix al que teníem o al que ens ha passat?

Una mica de tot. Com era tot abans, quan érem normals. Hi ha un munt de preguntes estúpides així. Cadascú que faci el que vulgui, com si volen asfaltar l’Everest. Jo el que faig és comentar la jugada, però sense donar-hi gaire importància.

El seu treball anterior va ser ‘Miedo’ i ara aquest. ¿No és una mica apocalíptic?

La veritat és que ‘Os acordáis’ és gairebé un concert humorístic, pel que escolto riure la gent. Ningú diria que és un concert apocalíptic. Jo intento posar-me seriós, però la gent em pren pel ‘pito del sereno’. Com més seriós em poso més riuen.

Música, cançó, monòleg i alguna cosa de teatre. ¿És el mateix Albert Pla de sempre?

Suposo que sí. Vaig fent el que puc. També soc més jo que mai perquè estic sol. No hi ha més distraccions. El fet d’anar sol et permet improvisar molt i deixar-te portar per sensacions que tens en aquell moment, també segons com entra al joc el públic. Et permet variar molt i que no sigui mai el mateix concert.

¿A quina reflexió l’ha conduït tota aquesta crisi sanitària de la Covid?

Ha sigut un autèntic fracàs de la humanitat. Un altre gran fracàs. Jo soc optimista per naturalesa i l’he viscut com he pogut. Els que vivim al camp ho hem tingut més fàcil.

¿La cultura ho ha fet bé en aquesta crisi?

Jo crec que des de la Revolució Francesa la cultura no es fica en jardins. Ni tan sols he vist que se solidaritzés amb Hasél o Valtònyc. La cultura no existeix, és una bestiesa, un altre producte de mercat. Cadascú ha fet el que ha pogut. Jo vaig fer la sèrie sobre els Borbons també durant el confinament i, a més, és quan vam començar amb els concerts per WhatsApp que continuem fent i ha sigut genial aquesta altra manera de comunicar-se amb la gent. M’ho continuo passant pipa.

¿I els polítics ho han tornat a fer malament?

Als polítics els castigaria... no tirar-los per la finestra, una cosa que no ens faci entrar a la presó però que els castigui. Jo ho tinc molt clar, perquè t’escoltin, sempre ho he dit, cal entrar al Parlament a trets i l’endemà veuràs com el president ve a asseure’s a parlar amb tu. És que no funciona de cap altra manera. No dic que sigui bo ni que hagi de ser així ni que calgui fer-ho, per descomptat.

I en aquest espectre de partits arriba Vox. ¿Alguna cosa a dir-hi?

¿Què vols que digui? Eren allà, hi han sigut sempre. Als espanyols ens agrada fanfarronejar fins i tot de franquistes. De toreros, de masclistes, fanfarronegem del que calgui.

Una de les últimes vegades li vaig preguntar per la independència de Catalunya. I allà segueix...

Allà segueix perquè cada vegada ens la fan més grossa. Aconseguirem que ens odiïn del tot, ho aconseguiran. La independència la tindrem amb una guerra. És clar que ells estan disposats a treure l’exèrcit al carrer per evitar-ho.

Puigdemont ¿heroi o covard?

És una víctima, per ara. Jo me n’hauria anat també. És més, un dia Espanya s’hauria de despertar i veure que 7 milions de catalans se n’han anat.

Segueix amb la seva videosèrie ‘España de Borbón’? Li pot donar més capítols que ‘Cuéntame’...

De moment portem la primera temporada i veurem quan comencem la segona. La veritat és que no entenc com a ningú se li ha acudit abans. De fet, Puigdemont i el rei emèrit se n’han anat per no obstruir la justícia espanyola que tan bé funciona i ajudar la justícia internacional...

Notícies relacionades

¿L’Albert Pla actual és més subversiu i rebel o menys que el de fa uns anys?

No ho sé. El que sí que és clar és que la societat avui dia és menys subversiva que abans. I jo estic en aquest lloc on anem tots cap enrere.