Guardons cinematogràfics

‘El buen patrón’ arrasa en les nominacions als Goya amb un rècord de 20

La pel·lícula de Fernando León de Aranoa supera les 19 candidatures de ‘Días contados’ el 1995

  • Totes les nominacions als premis Goya 2022: llista completa

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Martínez
Beatriz Martínez

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

‘El buen patrón’ ha arrasat en les nominacions a la 36a edició dels premis Goya, que se celebraran a València el 12 de febrer. En 20 ocasions s’ha sentit el títol de l’última pel·lícula de Fernando León de Aranoa en la lectura de nominats que ha tingut lloc a la seu de l’Acadèmia de Cine per part dels actors Nathalie Poza i José Coronado.

El nombre de nominacions obtinguda per ‘El buen patrón’ marca un rècord, per sobre de les 19 aconseguides per ‘Días contados’, d’Imanol Uribe, en l’edició dels Goya corresponent a la producció de 1994.

‘Maixabel’ ha aconseguit 14 nominacions, mentre que ‘Madres paralelas’ ha quedat una mica més endarrerida amb 8. L’‘opera prima’ de Clara Roquet, ‘Libertad’, s’ha convertit en una de les grans sorpreses, amb 6 nominacions, entre les quals, millor pel·lícula, millor direcció novella, millor guió i millor actriu revelació. A millor pel·lícula, a més de ‘El buen patrón’, ‘Maixabel’ i ‘Libertad’, completen el quintet ‘Madres paralelas’ i ‘Mediterraneo’.

En la categoria a millor actor, no hi ha hagut sorpreses: Javier Bardem (‘El buen patrón’), Eduard Fernández (‘Mediterraneo’), Javier Gutiérrez (‘La hija’) i Luis Tosar (‘Maixabel’). Quant a millor actriu: Penélope Cruz (‘Madres paralelas’), Blanca Portillo (‘Maixabel’), Emma Suárez (‘Josefina’) i Petra Martínez (‘La vida era eso’).

Els nominats a millor direcció han sigut León de Aranoa, per ‘El buen patrón’; Manuel Martín Cuenca, per ‘La hija’; Pedro Almodóvar, per ‘Madres paralelas’; i Iciar Bollain, per ‘Maixabel’.

I a millor direcció novella, Carol Rodríguez Colás, per ‘Chavalas’; Javier Marco Rico, per ‘Josefina’; David Martín dels Santos, per ‘La vida era eso’; i Clara Roquet, per ‘Libertad’. 

Els lectors d’‘EL PERIÓDICO’ han pogut seguir en directe la lectura de les nominacions. Així els ho hem explicat.

Els actors Nathalie Poza i José Coronado revelen aquest dilluns els nominats de la nova edició dels premis Goya 2022.

Un total de 160 pel·lícules espanyoles estrenades a Espanya –cinc més que les seleccionades el 2021– entre l’1 de gener i el 31 de desembre de 2021 opten a algun dels premis Goya 2022, que aquest any se celebraran a València.

D’aquestes 160 produccions, 82 són de ficció, 74 són documentals –l’especialitat d’aquesta secció n’ha preseleccionat 16– i 4 són d’animació –l’any passat n’hi va haver una–.

També es presenten aquest any 10 films europeus, 13 iberoamericans i 110 curtmetratges –67 de ficció, 20 documentals i 23 d’animació–. D’aquests 110 títols, la comissió de curtmetratges n’ha seleccionat 15 en la categoria de ficció, 10 d’animació i 10 més en l’apartat documental.

De les 160 històries candidates als premis Goya 2022, 66 són ‘opera prima’, 9 més que l’any passat. Quant als guions, 130 són originals i 24 són adaptats.

Els nominats dels Goya el 2022 es revelaran dilluns 29 de novembre a la seu de l’Acadèmia.

Sacristán, Goya d’Honor

Notícies relacionades

D’altra banda, José Sacristán rebrà el Goya d’Honor 2022 per «representar-nos de manera única en tants títols inoblidables que formen part de la nostra memòria íntima», segons ha anunciat l’Acadèmia de Cine en un comunicat.

Per la Junta Directiva de l’Acadèmia, Sacristán (Chinchón, Madrid, 1937) és «un model d’entrega, passió, ètica i professionalitat per a tots els cineastes joves».