Tornada a casa

La Biblioteca de Catalunya recupera una valuosa carta de Colom

  • L’‘Epistola d’insulis nuper inventis’, de gran valor històric i documental, va ser robada el 2004 i estava dipositada des del 2018 al Ministeri de Cultura i Esport

La Biblioteca de Catalunya recupera una valuosa carta de Colom
1
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

El govern d’Espanya ha entregat a la Biblioteca de Catalunya la valuosa carta que va escriure Cristòfol Colom a la seva tornada del primer viatge a Amèrica: ‘Epistola d’insulis nuper inventis’. Es tracta d’un incunable de gran valor històric i documental, del qual només es van estampar nou edicions i diverses versions. Des del 2018 la Carta estava dipositada al Ministeri de Cultura i Esport.

La carta va ser impresa per Stephan Plannck a Roma cap a 1493, i relata els esdeveniments del viatge de Colom a Amèrica a partir del moment en què l’expedició va sortir des del port de Palos, el 3 d’agost de 1492, i fins a la tornada a Lisboa el 4 de març de 1493. La digitalització de l’original realitzada per la Biblioteca de Catalunya el 2004, va ser fonamental per comprovar que el document recuperat era l’autèntic quan es va trobar el document als Estats Units després d’una investigació.

El document va ser sostret i exportat il·legalment entre el 2004 i el 2005, i substituït per una còpia facsímil que va amagar el robatori, per la qual cosa no es va detectar el robatori fins a l’agost del 2012 per l’advertència dels Mossos d’ Esquadra. La sospita d’aquesta sostracció va tenir el seu origen en un cas similar esdevingut a la Biblioteca Ricardiana de Florència (Itàlia). A partir d’aquest incident de Florència, el Homeland Security Investigation, Cultural Property, Art and Antiquities (HSI) de la Inmigration and Customs Enforcement (HISSI) –Oficina d’Investigació de l’Agència d’Immigració i Duanes dels EUA– va iniciar el 2011 una investigació centrada en altres exemplars de l’epístola. El 2012 es va confirmar que l’exemplar de la Biblioteca de Catalunya havia sigut sostret i substituït per una còpia facsímil.

Notícies relacionades

Gràcies a la col·laboració dels governs implicats i del treball conjunt de les forces de seguretat nacionals i internacionals es va localitzar i va recuperar l’exemplar als Estats Units. El 2018 la Carta va ser tornada per aquest país a l’ambaixador espanyol als EUA i després va viatjar a Madrid, on va quedar dipositada al Ministeri de Cultura i Esport.

 

Temes:

Patrimoni