Obituari

Mor l’escriptor Noah Gordon als 95 anys

Mor l’escriptor Noah Gordon als 95 anys

EPC

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’escriptor Noah Gordon, famós pel best-seller ‘El metge’, ha mort aquest dilluns, segons ha anunciat la seva família des de la seva pàgina web oficial. «Amb gran tristesa la família Noah Gordon anuncia que Noah ha mort el 22 de novembre del 2021 en la privacitat de la seva llar», explica la família, que afegeix que l’escriptor recentment havia complert 95 anys. «Deixa un buit tremend i la seva memòria serà una benedicció per a la seva estimada família que l’apreciava. La vida i la feina de Noah han tocat les vides de milions de lectors a tot el món. El seu treball seguirà viu», afegeix l’obituari.

També l’editorial que publicava els seus llibres a Espanya, Roca Editorial, ha volgut mostrar el seu condol: «Ens produeix una tristesa immensa la mort de Noah Gordon als 95 anys. Ens deixa un llegat literari meravellós, de què no podem estar més orgullosos com la seva editorial en espanyol. Des de @RocaEditorial enviem tot l’escalf i carinyo a la família».

L’escriptor, nascut als Estats Units, va iniciar amb la seva novel·la ‘El metge’ –amb què va aconseguir l’èxit internacional– la saga protagonitzada per la família Cole. A aquest primer gran èxit, el van seguir d’altres, com ‘El rabí’ –anterior a ‘El metge’ -, ‘Xaman’, ‘La doctora Cole’...

«Em considero afortunat per viure fent una cosa que estimo»

En una entrevista concedida a Efe el 2006, quan va rebre el primer guardó d’honor en reconeixement a la seva trajectòria professional i creadora del Premi Internacional de Novel·la Històrica Ciutat de Saragossa, va explicar que es considerava «extremadament afortunat d’haver sigut capaç de passar la meva vida fent una cosa que estimo absolutament».

«El resultat del meu treball? Alguns llibres són millors que altres, però això mai m’ha preocupat perquè ho faig tan bé com sé. Potser he rebut cinc, potser tres, males cartes, però moltíssimes de meravelloses de persones de molts països que m’obren el cor i sé que els he arribat, que han llegit els meus llibres, i això és tremendament satisfactori» va explicar, per després afegir: «¿Qui sap durant quant temps seré llegit? Però estic més que satisfet per haver tingut l’oportunitat d’intentar escriure».

Periodista i editor

Noah Gordon va néixer l’11 de novembre de 1926 i era periodista de formació i màster en anglès i escriptura creativa per la Universitat de Boston. Havia treballat com editor i periodista en diferents publicacions, amb predilecció pels temes de l’àmbit científic, tasca que compaginava amb l’escriptura de novel·les. Finalment, Gordon va optar per l’escriptura a temps complet i va elaborar la primera novel·la d’èxit, ‘El rabí’, a partir de les experiències pròpies com a membre d’una família jueva nord-americana.

Notícies relacionades

Després d’altres obres, arribaria la trilogia que li va donar fama mundial, conformada per les esmentades ‘El metge’, ‘Xaman’ i ‘La doctora Cole’. Curiosament, als Estats Units la primera entrega de la trilogia no va obtenir l’èxit esperat, i no seria fins un any més tard, quan un editor alemany va llegir la novel·la i va adquirir-ne els drets, quan es va convertir en un ‘best-seller’.

’El metge’ va ser també un èxit de vendes a Espanya, i és aquí on Gordon va decidir ambientar les dues últimes novel·les que va escriure, ‘L’últim jueu’ i ‘El celler’.