Novetat editorial

La tornada de Wole Soyinka, el primer Nobel africà: «Trump és un assassí de masses»

  • Després de cinc dècades sense escriure una novel·la, l’escriptor i pensador d’origen nigerià sorprèn amb la publicació d’una nova obra, ‘Crónicas desde el país de la gente más feliz de la Tierra’, una ficció detectivesca que també és una sàtira política

La tornada de Wole Soyinka, el primer Nobel africà: «Trump és un assassí de masses»

Emilio Naranjo/Efe

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Martínez
Beatriz Martínez

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Fins a 1986, cap escriptor africà havia guanyat el premi Nobel de literatura. Ni cap negre. I el primer africà i el primer negre en aconseguir-ho va ser Wole Soyinka. L’autor nigerià havia sigut reconegut principalment per la seva trajectòria teatral, pels seus relats, pels seus importants assajos sobre la cultura del continent negre i les polítiques dictatorials que havien donat lloc a tantes guerres, també sobre la seva experiència autobiogràfica a la presó, on va ser tancat pel seu activisme. En aquell moment ja havia escrit ’La estación del caos’ (1973), la seva última obra narrativa. Ara, gairebé 50 anys després, torna a la ficció amb ‘Crónicas desde el país de la gente más feliz de la Tierra’, editat per Alfaguara, novel·la en la qual el mític escriptor aborda la sàtira a través d’una intriga de misteri, detectivesca, sobre el trànsit de membres humans robats en un hospital en la qual trobem pícars, emprenedors, predicadors i polítics corruptes. 

L’escriptor, que ha acudit a Madrid a presentar aquesta esperada tornada, ha afirmat que no es considera un novel·lista, però que necessitava recórrer a aquest medi d’expressió per transmetre les seves obsessions, sobretot en un moment tan delicat com aquest en el qual ens trobem, després de la crisi sanitària que ha deixat la societat desconcertada enmig d’una altra crisi, la de valors en la qual sembla haver-se perdut l’humanisme. Per això, la Nigèria que descriu a la seva novel·la és imaginària, però massa reconeixible i real. 

És Soyinka un mestre de la ironia, només fa falta llegir el títol de la novel·la per adonar-se’n, però reconeix que, en ocasions, cal utilitzar el llenguatge d’una manera molt més directa i cruel, sobretot a l’hora de parlar sobre el poder, un dels temes centrals del seu pensament crític. Per això no es talla a l’hora de parlar de Donald Trump, a qui considera responsable de la meitat de les morts als Estats Units pel coronavirus. «És un assassí de masses», ha dit quan li preguntaven sobre el futur d’Amèrica del Nord. «I el pitjor és que el perill no ha passat». L’autor va decidir abandonar el país com a resposta al racisme i la xenofòbia de l’expresident. «Era un insult a l’ésser humà, utilitzava tota la seva retòrica d’odi contra tot el que fos diferent. La gent no va veure el monstre fins que ja era massa tard. Ara Biden ha de reconstruir des del pis menys tres per començar de zero, amb l’amenaça que pugui tornar». 

Com a ciutadà, mai ha volgut perdre la seva llibertat, i per a Soyinka aquesta llibertat és la seva veu. Ha denunciat la tirania en nombroses ocasions, i ha recordat quan es va escapar d’una mort segura de mans del dictador Sani Abacha. «Crec que li hagués encantat penjar un premi Nobel, i almenys no li vaig donar aquest gust», ha dit. 

Notícies relacionades

Per a ell, rebre la màxima distinció de les lletres va ser una arma de doble tall. Va perdre l’anonimat i això el va posar en una situació de gran vulnerabilitat al seu país. S’alegra que el guardó hagi recaigut de nou en el continent africà i està segur que la seva concessió aquest any a l’escriptor tanzà Abdulrazak Gurnah no ha tingut res a veure amb les quotes, perquè l’Acadèmia Sueca té l’obligació de ser una institució aventurera, continuar sorprenent i educant universalment. 

La publicació de ‘Crónicas desde el país de la gente más feliz del planeta’ suposa el retrobament amb una de les veus de la dissidència fonamentals del segle XX, que ara torna a l’actualitat en temps del Black Lives Matter. El germen, l’espurna que el va motivar tornar a escriure va ser el xoc que li va suposar el segrest d’estudiants a càrrec del grup terrorista fonamentalista islàmic Boko Haram. Per commemorar aquesta tornada, Alfaguara també ha reeditat ‘Aké, los años de la niñez’, en la qual va narrar en primera persona la seva infància. 

‘Crónicas desde el país de la gente más feliz de la Tierra’

Autor  Wole Soyinka

Editorial  Alfaguara

  624 pàgines. 23,90 euros.

Temes:

Àfrica