Obituari

Mor Dean Stockwell, actor de ‘Vellut blau’ i ‘París, Texas’

L’intèrpret, mort als 85 anys, es va fer molt popular a principis dels 90 pel seu treball en la sèrie de ciència-ficció ‘A través del tiempo’

Mor Dean Stockwell, actor de ‘Vellut blau’ i ‘París, Texas’

El Periódico

1
Es llegeix en minuts
Quim Casas

L’actor nord-americà Dean Stockwell va morir diumenge passat als 85 anys, segons va informar aquest dimarts un portaveu de la família a la web Deadline. El seu paper més reconegut va ser el de l’almirall Al Calavicci en la sèrie de ciència-ficció ‘A través del tiempo’, a principis dels anys 90, tot i que en la seva llarga carrera com a actor de televisió i cine també va treballar amb directors de la talla de David Lynch, Francis Ford Coppola, WIlliam Friedkin o Wim Wenders.

Stockwell va començar a actuar el 1945 amb menys de deu anys, ja que va ser contractat com a actor infantil per la Metro-Goldwyn-Mayer, i va aparèixer en títols com ‘Levando anclas’ o ‘El valle del destino’. Durant els anys 50 Stockwell es va especialitzar en westerns, tot i que el seu primer gran èxit va ser ‘Impulso criminal’, el 1959, que li va permetre conquistar el premi a millor actor a Cannes exaequo amb Orson Welles i Brandon Dillman. Repetiria el mateix guardó el 1962 amb el seu treball en ‘'Larga jornada hacia la noche’, de Sidney Lumet.

Als anys 80 va treballar amb grans directors: el 1984, va aparèixer tant a ‘Paris, Texas’ de Wim Wenders com a ‘Dune de David Lynch’. El 1985 va protagonitzar ‘Vivir y morir en Los Ángeles’ de William Friedkin i un any després va tornar a treballar amb Lynch a ‘Vellut blau’. El 1988 es posaria a les ordres de Francis Ford Coppola per a ‘Tucker, un hombre y su sueño’.

Notícies relacionades

Un any després, Stockwell començarà a treballar en la sèrie ‘A través del tiempo (Quantum Leap)’ juntament amb Scott Bakula, que li permetria guanyar el Globus d’Or.

Es retiraria del cine i la televisió el 2015, després d’haver tingut un paper recurrent a ‘Battlestar Galactica’.

Temes:

Obituaris Cine