Avantsala del dia de Tots Sants

¿Què és Halloween i quan se celebra a Espanya el 2021?

El rostre il·luminat i tenebrós de Jack O’Lantern vigilarà aquest 31 d’octubre una nova Nit dels Morts

halloween

halloween

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La tradicional festa de Halloween, que se celebra la nit del 31 d’octubre a l’1 de novembre i que es converteix en l’avantsala d’una altra festivitat, el dia de Tots Sants, tindrà aquest any 2021 un aire bastant similar al d’abans de la pandèmia. La crisi sanitària pel coronavirus va obligar el 2020 a celebrar aquesta Nit dels Morts d’acord amb la situació marcada per restriccions i mesures de seguretat, però aquest 2021 es viurà de nou amb més llibertat. 

Origen de la Nit dels Morts

Les disfresses de terror, les carbasses amb somriure maligne i les peticions de ‘trick or treat’ caracteritzen una festivitat d’origen anglosaxó que compta cada any a Espanya amb més seguiment. 

Halloween procedeix d’Irlanda i de la festa pagana Samhain, o ‘final de l’estiu’, de transició entre l’estació clara i l’estació fosca. El nap, i no la carbassa, va ser el producte primigeni utilitzat pels irlandesos per esquivar els esperits malèvols en la foscor del 31 d’octubre. Més endavant, l’excedent de carbasses en el cultiu i al mercat va motivar el reemplaçament del nap. De la cultura nord-americana es va incorporar el costum de les disfresses per amenitzar i expandir aquesta celebració en l’àmbit internacional. 

Què significa la carbassa de Halloween

El símbol de Halloween no és cap altre que la carbassa. Un fruit alimentari que serveix de decoració per a aquesta festivitat però que al seu torn funciona d’avís per a un 31 d’octubre que purifica els dies d’arribada al calendari. De varietat francesa, la carbassa reflecteix el rostre il·luminat de Jack O’Lantern, un granger irlandès protagonista d’una llegenda popular, el relat de la qual explica la submissió del diable a l’ésser humà. 

Notícies relacionades

La transformació d’aquest fruit en la cara de Jack O’Lantern s’aconsegueix amb l’obertura de la part posterior, on hi ha la cua, extraient-ne la polpa i tallant a la part davantera, amb formes triangulars i desenraonades, els ulls, el nas i les dents de la boca. 

La llum d’una espelma va donar llum en els seus orígens a la carbassa de Halloween, i continua sent un instrument fet servir, però l’aparició de l’enllumenat artificial i modern de les bombetes ha reduït el seu ús. Tot i així, l’expressió tenebrosa de Jack O’Lantern vigilarà una nova Nit dels Morts.