Obituari

Mor Concha Márquez Piquer als 75 anys

Feia més d’un mes que la cantant estava ingressada lluitant contra una infecció pulmonar

Mor Concha Márquez Piquer als 75 anys
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La cantant Concha Márquez Piquer, filla de la mítica cançonetista Concha Piquer i del torero Antonio Márquez, ha mort aquest dilluns als 75 anys. Feia temps que patia problemes de salut i portava més d’un mes ingressada en el centre Quirón de Madrid lluitant contra una infecció pulmonar. La seva família ha estat al seu costat fins al final. L’últim adeu es realitzarà en la més estricta intimitat, tal com havia sol·licitat la morta. Serà enterrada al cementiri de San Isidro, a la mateixa tomba on descansen les restes mortals de la seva mare. Feia gairebé 40 anys que la cantant estava casada en segones núpcies amb Ramiro Oliveros, pare d’Iris.

Concha Márquez va tenir una destacada carrera gràcies a una veu versàtil que li va permetre incloure diversos gèneres musicals, tot i que va destacar cantant copla, com la seva mare. Nascuda a l’Argentina i amb la primera dama del país Eva Perón com a padrina, de nena viatjava amb la seva mare per tot el món, seguint les seves actuacions i compromisos. Després va estar interna a Lausana (Suïssa). on es va formar i va aprendre idiomes abans d’anar a estudiar la School of Drama de Londres. De tornada a Espanya va estudiar ballet a Madrid amb Conchita Huarte Mendicoa i cant amb Juan Solano.

En els seus inicis va gravar diversos discos amb Columbia amb cançons com ‘Fue por tu voz’, ‘Encuentros’, ‘Ser o no ser’ o ‘Los Girasoles’ i va participar en pel·lícules com ‘Casa Flora’ (1973) –on intervenien Lola Flores, Camarón de la Isla, Rafael Alonso, Estrellita Castro, Ángel d’Andrés i Arturo Fernández–, la sarsuela ‘Los sobrinos del capitán Grant’ (1973) gravada en escenaris naturals per TVE i ‘El Cafre’ (1984), film rodat a Mèxic. En la dècada dels 70 va debutar com a actriu de musical interpretant la Bella Otero a ‘Un millón de rosas’, amb música d’Antón García Abril, que va estar set mesos a la cartellera al Teatre Maravillas de Madrid. Després, va protagonitzar amb Conchita Montes la comèdia musical ‘Aplausos’, en el personatge que un dia fos interpretat a Broadway per Lauren Bacall. 

El 1977 va triomfar al festival de Bulgària amb el tema ‘Conjura’. També hi van participar músics que després van arribar a l’èxit com Albano i Shirley Bassey.

Notícies relacionades

Entre els seus discos figuren ’Desde mi rincón’ (2003), recopilació amb les cançons més representatives de la seva carrera, i ‘Concha Márquez canta a Concha Piquer’. També pensant en la seva progenitora i el seu llegat va publicar el llibre ‘Concha Piquer: Así era mi madre’ (2015).

La seva carrera professional es va interrompre el 1986 després de perdre la seva filla Cora, de 19 anys, germana de Concha, en un accident de cotxe. Allò la va sumir en una profunda depressió com va explicar al seu llibre de memòries ‘Yo misma’ (2017). Coral, que també cantava, era una de les dues filles que va tenir amb el torero Curro Romero, amb qui es va casar molt jove. A principis de 1992 va reaparèixer al teatre Apolo de Madrid amb ‘Madrid, Madrid’. El públic més jove la va descobrir gràcies a la seva tornada a la música i les seves aparicions en televisió en programes com ‘Los grandes de la copla’, de TVE, on va cantar temes que van consagrar a la seva mare com ‘Me embrujaste’ i ‘Cinco farolas’.