Al museu Kunsten d’Aalborg

Un artista danès havia d’exposar 70.000 euros, però es queda els diners

  • Jens Haaning es va quedar amb els bitllets que li havia deixat el museu i va enviar unes teles en blanc

  • Després de la sorpresa inicial, al director li va agafar «un atac de riure» i va optar per exhibir les obres a tall de reflexió

Un artista danès havia d’exposar 70.000 euros, però es queda els diners

AFP / Henning Bagger

1
Es llegeix en minuts
France Presse

Un artista danès havia d’exposar un quadro amb bitllets enganxats amb un valor de fins a 70.000 euros, però al final va decidir quedar-se els diners i exposar unes teles en blanc, amb el títol ‘Agafa els diners i toca el dos’. El museu Kunsten d’Aalborg, a l’oest de Dinamarca, va acceptar prestar una important quantitat de diners en metàl·lic a Jens Haaning, un artista danès de 56 anys, perquè reconstituís una antiga obra en la qual va representar un any de salari a Dinamarca i Àustria, amb corones daneses i euros.

«Dos dies abans de la inauguració de l’exposició, vam rebre un missatge de Jens en el qual ens deia que no havia produït l’obra que havíem acordat», amb els bitllets enganxats sobre la tela, ha explicat el director del museu, Lasse Andersson. L’artista els va dir que enviarien altres teles titulades ‘Agafa els diners i toca el dos’. I així va succeir.

Quan van obrir el paquet enviat per Jens, els empleats del museu van descobrir unes teles en blanc i que els diners s’havien esfumat. Després de la seva sorpresa inicial, Andersson va tenir un atac de riure i va decidir exposar la dues obres en l’actual exposició sobre el treball modern al Kunsten. «Ofereixen una visió humorística i ens conviden a reflexionar sobre com es valora actualment la feina», ha afirmat el director per justificar la seva decisió.

L’artista va dir que el seu gest té per objectiu mostrar «que també tenim la responsabilitat de qüestionar les estructures de les quals formem part». «Si aquestes estructures van perdre la seva raó de ser, les hem de trencar», va assegurar Haanning en un comunicat.

Notícies relacionades

De moment, Andersson ha optat per aprofitar el valor artístic dels dos quadros sense els bitllets, però també li agradaria veure l’obra ideada inicialment. Una vegada acabi l’exposició el 16 de gener, les seves intencions deixaran de ser únicament estètiques i filosòfiques. Llavors, la cosa es posarà seriosa i el museu prendrà «les mesures necessàries perquè Jens Haaning respecti el seu contracte i torni els diners», ha advertit el director.

L’artista havia cobrat unes 10.000 corones (1.340 euros) per la seva obra prevista inicialment, a la qual cosa s’havia de sumar una prima per l’exposició.

Temes:

Dinamarca