Temporada 2021-22

Joyce DiDonato, exuberància barroca al Palau de la Música

La mezzosoprano nord-americana inaugura la temporada amb un concert amb Il Pomo d’Oro on interpretarà ‘My favourite things’

JOYCE DIDONATO

JOYCE DIDONATO / © Simon Pauly (EPC_EXTERNAS)

3
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

La nord-americana Joyce DiDonato, una de les millors mezzosopranos, inaugura aquest dilluns la temporada del Palau de la Música amb un concert amb Il Pomo d’Oro on desgranarà ‘My favourite things’, exuberant recorregut pel repertori del segle XVII i XVIII. Aquesta última col·laboració amb el conjunt que capitaneja Zefira Valova, amb qui també va fer l’aclamat disc ‘In war and peace’, s’havia d’haver presentat al gener.

 «Quan les restriccions de la pandèmia van impedir fer el concert l’orquestra la temporada passada vaig optar per mantenir l’actuació amb un recital de veu i piano, amb un altre tipus de repertori. Ara, em fa molt feliç poder presentar per fi el concert inicialment previst», explica via telefònica des de Bèlgica.

«No m’interessa tornar al món prepandèmia, ple de superficialitat, decadent i desconnectat»

Està recorrent Europa amb aquest espectacle. Per a ella és fantàstic tornar a retrobar-se amb el públic després d’una temporada on només Espanya va mantenir obertes al públic les sales de concerts i teatres d’òpera. ¿Hem tornat a la normalitat? «No sé què dir. Res pot ser normal del tot després del que ha passat», opina. «No hauria de ser-ho perquè hi ha hagut un gran canvi. Sincerament, tampoc m’interessa tornar al món prepandèmia ple de superficialitat, en decadència i desconnectat. Hauríem de viure més units i compromesos amb el que ens envolta per crear un món més bonic, agradable i humà».

Considera que necessitem anys per entendre realment l’impacte de la pandèmia. «No sé què ens oferirà el futur però està clar que cadascun de nosaltres ha de participar per crear-lo perquè si no fem res ara potser el món serà un lloc més fred i deshumanitzat».

Antics i moderns

‘My favorite things’ inclou una selecció de les seves obres favorites del barroc. Comença amb una secció dedicada ‘als antics’ amb referència a compositors com Rossi, Monteverdi, Cesti, Dowland i Merula i després es passa ‘als ‘moderns’, on interpreta peces de Hasse, Händel i Rameau. Àries com ‘Addio Roma’, de l’òpera ‘L’incoronazione di Poppea’, de Monteverdi, i ‘Dopo notte’ d’‘Ariodante’, de Händel, alternaran amb ‘Intorno all’idol mio’, d’‘Orontea’, òpera de Cesti que va triomfar al segle XVII i que amb prou feines es representa.

Notícies relacionades

Ambiciosa en l’artístic, perfeccionista i sempre amb ganes de créixer artísticament, DiDonato s’ha submergit en el jazz i també en ‘Winterreise’ (Viatge d’hivern), intens cicle de ‘lieder’ de Schubert, tradicionalment interpretat per veus masculines. Al gener li espera una producció de ‘Theodora’ al Covent Garden, un oratori que Händel va compondre per a la Royal Opera House que no pujava a escena des de 1750 amb la soprano Julia Bullock i el contratenor Jakub Józef Orliński, entre d’altres, i posada en escena de Katie Mitchell, la mateixa que firma la producció d’‘Ariadne auf Naxos’ de Richard Strauss que inaugura el Liceu aquest dimecres.

Cultura i clima

Durant la pandèmia la cultura ha sigut el gran refugi per a molts. Concerts, llibres, pel·lícules i sèries van acompanyar la majoria durant el confinament i ara hi ha ganes de recuperar el temps perdut. Els espectacles en directe han cobrat una altra dimensió després de tot el que ha passat. «El temps dirà si valorem més la cultura que abans». I explica que ella va aprofitar l’aturada en la seva carrera per «disfrutar del silenci i dels ocells». Però també per aprendre més sobre el canvi climàtic, un tema vital. «He estat llegint molts llibres sobre el clima i fins i tot he escrit un manuscrit que sortirà a la primavera», avança.

Temes:

Música