Festival reconfigurat

Les Nits d’Acústica ofereixen el seu ‘photo finish’ de l’estiu amb 22 concerts

La mostra de Figueres reprèn el model de concerts de format reduït i seients distanciats, adoptat l’any passat, i aposta per grups com Manel, Macaco i Oques Grasses

El grupo Manel en el festival Portalblau

El grupo Manel en el festival Portalblau

3
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

El Festival Acústica, de Figueres, aparador tradicional de l’escena catalana en les últimes estacions de l’estiu, recupera aquest any el format reduït per a temps de la Covid-19 estrenat l’any passat, amb seients distanciats i aforaments reduïts, sota la marca de Les Nits d’Acústica. Una aposta que la mostra va decidir in extremis, el juliol passat, al veure’s forçada a descartar els concerts amb públic dret vist l’impacte de la cinquena onada pandèmica. Al cartell, 22 concerts, entre els quals els de grups populars com Manel, Macaco, Oques Grasses, Els Pets o La Pegatina.

Les Nits d’Acústica llancen el lema de ‘la cultura també cura’ després de considerar «superada» l’etapa de l’eslògan ‘cultura segura’, apunta a aquest diari el seu director, Xavi Pascual. «S’ha demostrat àmpliament que el protocol de cadires a l’aire lliure funciona. ¿Per què caldria continuar amb el mateix lema?», raona, afegint una crítica al debat actual sobre els festivals. «Se’ns criminalitza constantment però la cultura és un bé essencial: els metges recomanen consumir-la i ens fa lliurepensadors». L’aforament màxim dels concerts serà el del Parc de les Aigües, amb 1.150 localitats, molt per sota de l’actual llindar de 3.000 assistents establert a Catalunya, ja que, per arribar a aquesta capacitat i atès el protocol de distàncies, el festival hauria de disposar d’un espai de 4.500 seients que no és possible a Figueres.

«Fort atac al sector»

Tot i que aquest festival no s’acull al protocol de tests d’antígens praticat el mes passat pel Vida, Canet Rock i Cruïlla, Pascual creu que aquesta continua sent «una via per explorar, i no només per l’Acústica sinó per a qualsevol acte multitudinari sense distància». A propòsit de la polèmica generada entorn d’aquestes tres mostres, segons el seu parer, «la societat no ha entès que es tractava de proves mèdiques i que han estat estigmatitzades injustament», ja que el balanç de contagis «no ha sigut tan negatiu si considerem que es van celebrar en plena expansió de la variant delta».

El sector musical «ha patit un fort atac», estima Xavi Pascual. «I una vegada més s’ha demostrat que som un ‘lobby’ feble». Segons la seva opinió, «és complicat d’entendre, ja que va ser la Generalitat qui va promoure que aquests festivals fossin proves mèdiques». Pascual lamenta el «grau d’exigència elevadíssim» dispensat al món musical en comparació amb altres àmbits socials, i el marc d’opinió dominant a les xarxes, on «qualsevol escriu un tuit o un post, fins i tot falsejant normatives de seguretat que s’han complert, i troba palmers que li donen la raó».

Aposta pel planter

Aquest estiu, els escenaris s’han caracteritzat pel cultiu de l’artista autòcton, amb la qual cosa s’ha produït certa repetició als cartells dels festivals. Davant d’aquesta situació, Nits d’Acústica respon amb un programa que vol ser «la ‘photo finish’ de l’estiu respecte a l’escena musical catalana», combinant noms populars amb «l’aposta, malgrat les dificultats, per la producció del país». De les 22 actuacions, la meitat són gratuïtes i les altres tenen preus que oscil·len entre els 6 i els 18 euros. Apunta Pascual que «en tres dies es va vendre el 75% de l’aforament disponible».

Els honors d’obrir aquesta edició correspondran al grup pop mallorquí Reïna, que oferirà un concert gratuït aquest dijous a la plaça de Josep Pla. En aquesta primera jornada, reclams variats, repartits entre quatre escenaris de la ciutat a l’aire lliure, com les urbanitats de Rigoberta Bandini, el pop d’autor de Pau Vallvé i Mishima, i la revetlla mestissa de La Pegatina.Manel, Macaco i Oques Grasses encapçalen el cartell d’aquest divendres, i Nathy Peluso, Els Pets i Zoo, la de dissabte. Cartells completats per propostes com la cançó poètica-reivindicativa d’Ovidi 4 (amb Toti Soler), l’espectacle familiar de Xiula, el cant experimental de Magalí Sare o els accents pop Marcel i Júlia (amb Marcel Lázara, ex-Txarango) i Ginestà.

Notícies relacionades