L’actriu Marion Cotillard, premi Donostia del 69è Festival de Sant Sebastià

  • El certamen basc destaca la «intensitat» amb la qual brilla la intèrpret francesa tant en produccions europees com nord-americanes

L’actriu Marion Cotillard, premi Donostia del 69è Festival de Sant Sebastià

Reuters / Johanna Geron

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Marion Cotillard, una de les actrius franceses més internacionals de la cinematografia contemporània, rebrà el Premi Donostia del 69è Festival de Cine de Sant Sebastià, que se celebrarà del 17 al 25 de setembre.

El certamen donostiarra ha revelat aquest dimarts en un comunicat el segon Premi Donostia d’aquesta edició, que distingirà també amb aquest important guardó l’actor nord-americà Johnny Depp.

Marion Cotillard, guanyadora de l’Oscar, del Globus d’Or i del Premi BAFTA per la seva interpretació d’Edith Piaf a ‘La Môme/La Vie en Rose’ d’Olivier Dahan, recollirà aquesta distinció honorífica el 17 de setembre a la gala d’inauguració del Festival, que tindrà lloc al Kursaal.

«Intensitat»

El certamen donostiarra ha destacat la «intensitat» amb la qual ha brillat la intèrpret francesa tant en produccions europees com nord-americanes en les quals ha exercit amb «igual talent» rols dramàtics, còmics i d’acció amb cineastes com Michael Mann, Christopher Nolan, Woody Allen, Steven Soderbergh, James Gray, els germans Dardenne, i la seva parella, el director i actor Guillaume Canet.

Nascuda a París al si d’una família d’artistes, va debutar com a actriu quan encara era una nena en una de les obres de teatre del seu pare, Jean-Claude Cotillard.

Després de participar en sèries televisives, va fer el seu primer paper per al cine a ‘L’histoire du garçon qui voulait qu’on l’embrasse’ (Philippe Harel, 1994).

La seva participació amb Taxi (‘Taxi Express’, Gérard Pirès, 1998) li va fer guanyar la primera de les seves sis nominacions als Premis Cèsar. Més tard tornaria a ficar-se a la pell de Lilly Bertineau a ‘Taxi 2’ i ‘Taxi 3’, les seqüeles de la taquillera saga d’acció dirigides per Gérard Krawczyk.

Va interpretar dues bessones

Cotillard es va desdoblar per encarnar les dues germanes bessones enfrontades a ‘Les jolies choses/Pretty Things’ (Gilles Paquet-Brenner, 2001), amb la qual va tornar a ser candidata al Cèsar en la categoria de millor actriu revelació.

La seva fama a França va créixer gràcies a la comèdia romàntica ‘Jeux d’enfants/Love me if you Dare’ (Estima’m si vols, Yann Samuell, 2003), després de la qual va realitzar la seva primera incursió a Hollywood gràcies al nord-americà Tim Burton, que la va incloure en el corall elenc de «Big Fish» (2003).

Finalment, va guanyar el Cèsar com a millor actriu de repartiment en el drama romàntic de rerefons bèl·lic ‘Un long dimanche de fiançailles’ (Llarg diumenge de festeig, Jean-Pierre Jeunet, 2004), i aquell any també va formar part de l’equip d’‘Innocence’, que va obtenir el Premi New Directors a Sant Sebastià.

La seva aplaudida recreació de la cèlebre cantant Edith Piaf va marcar un abans i un després en la seva carrera al convertir-se en la primera actriu gal·la a aconseguir l’Oscar per una interpretació realitzada en francès.

La polèmica del premi a Depp

L’elenc d’actors amb el qual ha treballat Cotillard també inclou primeres figures del panorama internacional, entre les quals l’actor Johnny Depp, que també rebrà el Premi Donostia en aquesta 69a edició del Zinemaldia.

Notícies relacionades

La concessió del premi a Deep no ha estat exempta de polèmica per part d’alguns col·lectius que han acusat l’actor d’infligir maltractaments a la seva exparella.

El certamen ha deixat clar des del primer moment que «el rebuig a qualsevol conducta violenta o d’assetjament», així com la presumpció d’innocència, formen part dels seus «principis ètics» i ha recalcat que Deep «no ha sigut detingut, acusat o condemnat per cap forma d’agressió o violència contra cap dona».