69a edició

Johnny Depp rebrà el premi Donostia del Festival de Sant Sebastià

  • El certamen basc, que se celebrarà a mitjans de setembre, ha definit el guardonat com «un dels actors més talentosos i versàtils de la cinematografia contemporània»

Johnny Depp rebrà el premi Donostia del Festival de Sant Sebastià

Juan Herrero

3
Es llegeix en minuts

Johnny Depp rebrà el premi Donostia del Festival de Cine de Sant Sebastià, que celebrarà la seva 69a edició del 17 al 25 de setembre i que ja està treballant perquè el nord-americà no sigui l’únic al qual s’entregui aquest any el seu reconeixement honorífic més important. El certamen basc ho ha anunciat aquest dilluns en una nota de premsa en la qual ha definit Depp com «un dels actors més talentosos i versàtils de la cinematografia contemporània».

Un any després de la seva visita al Zinemaldia per presentar«Bebiendo con Shane MacGowan», de Julien Temple, en la producció del qual havia participat i que va obtenir el Premi Especial del Jurat, l’intèrpret nord-americà recollirà el guardó en una cerimònia que tindrà lloc el 22 de setembre a l’auditori del Kursaal.

Amb aquesta distinció, el certamen reconeix la trajectòria d’un actor que suma tres nominacions als Oscars i que ha obtingut un Globus d’Or, entre molts altres guardons, que ha intervingut com a intèrpret en més de 90 produccions audiovisuals i ha produït també una desena de films, inclòs el més recent, ‘El fotógrafo de Minamata’, d’Andrew Levitas.

Carrera plena d’èxits

Quan va debutar en el cine com a víctima de Freddy Krueger a «Malson a Elm Street» tenia 21 anys. Era el 1984, faltava una mica més d’un lustre perquè li arribessin els seus papers protagonistes a ‘Cry baby’ escrita i dirigida per John Waters –va participar a la secció Zabaltegi el 1990– i a ‘Eduardo Manostijeras’, la seva primera, de moltes, col·laboracions amb Tim Burton.

En els següents anys va protagonitzar pel·lícules dirigides per cineastes tan rellevants com Emir Kusturica (‘El somni d’Arizona’, 1992), Lasse Hallström (‘¿A qui estima, en Gilbert Grape?’, 1993, i ‘Chocolat’, 2000), Tim Burton (‘Ed Wood’, 1994, i ‘Sleepy Hollow’, 1999), Jim Jarmusch (Dead Man, 1995), Mike Newell (‘Donnie Brasco’, 1997) i Terry Gilliam (‘Por i fàstic a Las Vegas’,1998), recorda el Festival.

Ja al segle XXI, la seva interpretació del capità Jack Sparrow a la saga de ‘Pirates del Carib’ li ha fet guanyar l’admiració de les noves generacions, però també la seva primera nominació als Oscars per ‘Pirates del Caribe: La maldición de la perla negra’ el 2004. L’han seguit ’Descobrir el País de Mai Més’, el 2005, i ‘Sweeney Todd: el barber diabòlic del carrer Fleet ’, el 2008.

Va ser per aquest últim paper pel qual va obtenir un Globus d’Or, premis en els quals acumula nou nominacions més. En el seu ampli inventari de reconeixements figura també un premi César honorífic.

Tercera visita al Zinemaldia

En els últims anys ha treballat amb Gore Verbinski a ‘El llanero solitario’, Rob Marshall a ‘Into The Woods’, Scott Cooper a «Black Mass», Kenneth Branagh a «Asesinato en el Orient Express» i l’esmentat Andrew Levitas.

Depp ha encarnat escriptors, policies infiltrats o malfactors, gairebé sempre inadaptats, al costat de companys de repartiment com Marlon Brando, Jerry Lewis, Penélope Cruz, Helena Bonham Carter, Javier Bardem o Kate Winslet.

Antonio Banderas, Marion Cotillard, Al Pacino, Benedict Cumberbatch, Morgan Freeman, Benicio del Toro, Michelle Pfeiffer o Leonardo Di Caprio formen també part de la llista, segons precisa el Zinemaldia.

Notícies relacionades

Aquesta serà la tercera visita de Johnny Depp al Festival després del seu «pas fugaç» el 1998 al costat de Terry Gilliam i la seva tornada el 2020, en una edició marcada per moltes absències a causa de la pandèmia, per presentar el documental de Temple sobre el cantant de The Pogues.

L’entrega del premi tindrà lloc abans de la projecció fora de concurs de la pel·lícula de Secció Oficial ‘La hija’, de Manuel Martín Cuenca, protagonitzada per Javier Gutiérrez i Patricia López Arnaiz. Les entrades per a aquesta gala es posaran a la venda el dilluns 13 de setembre.