Crítica de cine

‘Mogul Mowgli’: L’herència com a malaltia

  • Aquesta ‘opera prima’ del britànic Bassam Tariq compta amb la col·laboració estreta en el guió de l’actor Riz Ahmed, que aborda un paper similar al que va compondre en ‘Sound of metal’, però amb diferents implicacions i intencions.

‘Mogul Mowgli’: L’herència com a malaltia

El Periódico

1
Es llegeix en minuts
Beatriz Martínez
Beatriz Martínez

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

‘Mogul Mowgli’

Direcció  Bassam Tariq

Intèrprets  Riz Ahmed, Alyy Kahn, Sudha Bhuchar, Nabhaan Rizwan, Anjana Vasan, Aiysha Hart

Any  2020

Estrena  30 de juliol de 2021 (Filmin)

★★★  

En la passada edició dels Oscar, Riz Ahmed va estar nominat per la seva impressionant interpretació a ‘Sound of metal’, en la qual encarnava un bateria de noise metal que perdia l’audició i s’havia d’acostumar a viure amb el silenci. Un any després, l’actor s’implicaria d’una manera més personal en un altre relat que pot resultar similar al seu esquema, però el fons del qual amaga una derivació completament diferent que té a veure amb l’herència, amb el pes dels orígens. 

A ‘Mogul Mowgli’, Ahmed és ara un cantant de rap que procedeix d’una família musulmana molt religiosa. Les seves lletres intenten capturar l’esperit d’una comunitat oprimida, i just quan està a punt d’aconseguir els seus somnis, quedarà pràcticament invàlid per culpa d’una malaltia autoimmune. 

Notícies relacionades

A diferència de ‘Sound of metal’, el viatge del protagonista no té a veure tant amb si mateix i el seu procés d’adaptació a la seva malaltia, sinó amb la seva conflictiva relació amb les seves arrels, amb la tradició del seu poble i amb els seus pares. 

Bassam Tariq debuta en la direcció i el mateix Ahmed firma el guió i la lletra de les cançons. Un potent tàndem creatiu per a una pel·lícula que bascula entre la fúria i l’al·lucinació, entre la denúncia i les renúncies, i que aporta una òptica diferent i vibrant al xoc cultural a través d’una història que en cap moment cau en l’autocompassió o el victimisme.