Crítica de cine

‘Arcadeología’: nostàlgia recreativa

  • Mario-Paul Martínez s’introdueix en l’univers de les màquines recreatives dels anys 80 i 90 per evidenciar que continua generant un culte ple de nostàlgia generacional.

‘Arcadeología’: nostàlgia recreativa

Productora

1
Es llegeix en minuts
Beatriz Martínez
Beatriz Martínez

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

‘Arcadeología’

Direcció  Mario-Paul Martínez

Any  2021

Estrena  30 de juliol del 2021

★★  

¿Què és l’arcadeologia? És el que pretén revelar aquest documental que s’introdueix en l’arqueologia dels videojocs Arcade per esbrinar què queda de tot aquell passat al nostre present. 

El viatge comença i acaba amb els responsables de l’associació Arcade Vintage, que ha aconseguit crear tota una xarxa col·laborativa per recuperar màquines que formen part de la nostra història recent i que es troben vives en l’imaginari col·lectiu de tota una generació de joves de les dècades dels 80 i 90. 

Notícies relacionades

Al llarg del metratge coneixerem diferents especialistes de la disciplina que faran un repàs cronològic entorn de l’impacte d’Arcade al nostre país, tant des del punt de vista industrial com de l’oci. Tots aquells coneixedors de l’univers ‘retrogamer’ se sentiran entusiasmat. Tanmateix, els espectadors que no hagin sentit mai res d’aquesta terminologia, corren el perill de sentir-se fora d’aquest treball, que no deixa de ser massa especialitzat per al públic general. 

Malgrat tot, ‘Arcadeología’ és un bonic exercici de nostàlgia, fet de manera molt artesanal, com les mateixes màquines que el protagonitzen i el seu procés de restauració, de manera que es converteix en el complement perfecte per a la consideració del videojoc com un producte cultural del nostre temps, un aspecte que s’ha plasmat en diferents exposicions en els últims anys.