Rodatge

‘Cerdita’: un ‘thriller’ disposat a fer caure prejudicis

  • La directora Carlota Martínez-Pereda adapta al llargmetratge el seu multipremiat curt ‘Cerdita’, una història que barreja el ‘thriller’ i el terror enmig d’Extremadura i que protagonitza Laura Galán, Carmen Machi, Pilar Castro i Claudia Salas

‘Cerdita’: un ‘thriller’ disposat a fer caure prejudicis
2
Es llegeix en minuts
Beatriz Martínez
Beatriz Martínez

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Carlota Martínez-Pereda ha passat els últims i calorosos mesos a la comarca de La Vera per rodar ‘Cerdita’, la pel·lícula basada en el curtmetratge del mateix nom guanyador del Goya (i de molts altres premis) el 2019. 

La directora, que debuta en el llargmetratge malgrat tenir una àmplia experiència rere les càmeres, es va enamorar del personatge de la Sara, interpretat per Laura Galán, i va decidir desenvolupar la seva història a partir del poc que havíem vist: Una jove pateix ‘bullying’ per part de les noies del poble a causa del seu pes. La deixaran sense roba en una piscina i mentre torna a casa seva, enmig d’un descampat, descobrirà que un home ha exercit una particular venjança contra les abusadores i n’ha segrestat una. ¿Què farà la Sara? ¿Denunciarà el que ha vist, intentarà salvar-la o farà una cosa totalment inesperada?

«Sempre he volgut fer un ‘thriller’ en el qual la protagonista fos una nena o una adolescent, però no de la manera en què les veiem a les pel·lícules nord-americanes. Volia una noia real, no una projecció ideal. I el personatge de la Sara i tot el seu conflicte era molt sucós per continuar estirant el fil». 

La directora es troba sense cobertura enmig del no-res i hem de fer l’entrevista a través de trucada de Whatsapp. Entre les seves tasques pendents quan acabi el rodatge, llegir l’article d’aquest diari, ¿Per què a Espanya no hi ha cine de terror dirigit per dones?

«Quan vaig voler fer el curt em deien: per què vols fer terror si ets dona. M’ho arribaven a preguntar i tot. He estat amb productors que s’han interessat pel meu treball i després el que volien és que fes un succedani de ‘Girls’, perquè per fer un ‘thriller’, ja trucaven a un tio», ens explica. 

Notícies relacionades

Carlota Martínez-Pereda ja es va aproximar al gènere en el seu curtmetratge ‘Las rubias’ i ara vol continuar en aquest camí. Sí, hi ha un assassí en sèrie, i també un repartiment que inclou Carmen Machi, Pilar Castro, Richard Holmes, Claudia Salas i, per descomptat, repeteix Laura Galán en el paper de la Sara. 

Resulta complicat trobar una pel·lícula el pes de la qual recaigui per complet en un personatge amb un cos no normatiu, però precisament era una de les barreres que la directora volia fer caure amb ‘Cerdita’. «Per a mi ella és una heroïna. Hi ha un judici extern molt fort que té a veure amb el físic, són els altres els que dicten el que és bonic, però jo volia que l’espectador es posés a la seva pell i veiés el món a través dels seus ulls. Els prejudicis són fonamentals a la pel·lícula, passen als pobles, a les escoles i a les mateixes famílies, t’adjudiquen un rol i has de carregar amb la llosa d’aquest estigma».