Guia de visionaments

Jocs Olímpics 10 visions cinematogràfiques de l’esport

  • Repassem aquí 10 títols, tots disponibles en ‘streaming’, en els quals el cine s’ha acostat a l’esport i l’olimpisme, de l’exaltació de la glòria als aspectes més dramàtics i còmics

Jocs Olímpics 10 visions cinematogràfiques de l’esport

El Periódico

6
Es llegeix en minuts
Quim Casas

El cine ha estat sempre atent a l’olimpisme, de l’exaltació esportiva als aspectes més dramàtics o còmics. Repassem aquí 10 peces representatives de diferents tendències, deixant fora films difícils de veure en ‘streaming’: ‘El hombre de bronce’ (1951), en la qual Burt Lancaster encarnava Jim Thorpe, atleta natiu nord-americà i medallista a Estocolm-12; ‘Running’ (1979), amb Michael Douglas preparant-se per competir en la prova de marató de Mont-real-76; ‘El milagro’ (2004), amb Kurt Russell com a entrenador de l’equip d’hoquei sobre gel nord-americà que va vèncer al poderós equip de la Unió Soviètica a Moscou-80, i el superb curt animat de Bill Plympton ‘The Luv Race’ (2008), realitzat per a Pequín-08.

1. ‘Carros de foc’ (Hugh Hudson, 1981)

Hugh Hudson, 1981)

París, 1924. Dos dels gairebé 3.000 atletes masculins que van competir en l’olimpíada parisenca de 1924 van ser Harold Abrahams, un anglès d’origen jueu, i Eric Liddell, cristià evangèlic escocès. El primer va guanyar la medalla d’or en la modalitat de 100 metres llisos. El segon la va obtenir als 400 metres llisos. ‘Carros de foc’, una de les produccions britàniques de més èxit de tots els temps –recordada música de Vangelis inclosa–, explica la vida i relacions d’aquests personatges durant els preparatius per competir en aquells jocs. Disponible a Rakuten TV, Apple TV i Google Play.


2. ‘Su mejor marca’ (Robert Towne, 1982)

)

Moscou, 1980. Robert Towne, guionista de films com ‘Chinatown’ i ‘Yakuza’, va debutar com a director amb aquesta pel·lícula centrada en dues atletes femenines que es preparen per competir als Jocs Olímpics de Moscou. No hi ha rivalitat entre elles, al contrari. Mentre entrenen neix, a poc a poc, un procés d’enamorament que les posa davant el mirall conservador i homòfob que representa el seu entrenador. Mariel Hemingway i Patrice Donnelly interpreten les dues esportistes en una de les primeres pel·lícules nord-americanes que van abordar de manera rotunda el conflicte i la repressió de l’homosexualitat en l’esport. Disponible a Prime Video. 


3. ‘Munich’ (Steven Spielberg, 2005)

Munic, 1972. La modesta però sòlida producció ‘21 hores a Munic’ (1976) –disponible a Filmin– ja va tractar el segrest i assassinat dels 11 atletes israelians per un comando palestí, però és la versió que va realitzar Spielberg tres dècades després la que descriu el tema a fons i, sobretot, les repercussions posteriors al segrest a càrrec dels agents del Mossad. Una taca fosca en la història de l’olimpisme. Disponible a Prime Video i Rakuten TV.


4. 'Patinazo a la gloria' (Josh Gordon, Will Speck, 2007)

Josh Gordon, Will Speck, 2007

L’humor absurd, escatològic i sense prejudicis de Will Ferrell s’acarnissa aquí amb el patinatge sobre gel olímpic, un esport menys espectacular que les curses d’obstacles o el salt de perxa, però que en cine dona molt joc. L’acció arrenca en unes olimpíades d’hivern fictícies de 2002: Ferrell i el seu principal adversari s’emboliquen en una baralla i són expulsats. Són tan rivals que un és fan de Blur i l’altre, d’Oasis. Com que el càstig és en la categoria individual, els dos decideixen tornar formant parella. Els vestits i perruques tenen el seu què. Disponible a Apple TV i Google Play.


5. ‘Astèrix als Jocs Olímpics’ (T. Langmann, F. Forestier, 2008)

T. Langmann, F. Forestier, 2008)

Clovic Cornillac, com a Astèrix, i Gérard Depardieu, en la seva tercera pel·lícula al paper d’Obèlix, disputen els Jocs Olímpics ideats per Uderzo i Goscinny en un dels millors àlbums de la col·lecció. La pel·lícula no fa justícia al còmic original, però, sense més pretensions, té la seva gràcia veure Alain Delon com a Juli Cèsar, Santiago Segura com a Docteurmabus (o el Mabuse que combat els gals), Michael Schumacher com el corredor Schumix, al jugador de bàsquet Tony Parker i Zinedine Zidane simulant un egipci que fa autèntics malabars amb una pilota. Disponible a Prime Video i HBO.


6. ‘Jappeloup. De pare a fill’ (Christian Duguay, 2013)

Los Angeles, 1984. Guillaume Canet dona vida a Pierre Durand, un home que va deixar la seva feina d’advocat per convertir-se en campió de salt d’obstacles a cavall. Jappeloup de Luze és el nom del corser que va comprar, pel qual ningú donava un duro perquè era massa petit i maldestre. Però van arribar als Jocs de Los Angeles de 1984 i van obtenir, contra tot pronòstic, el sisè lloc per equips. L’acció de la pel·lícula, massa tova i banal, tot i que interessant per capturar per al cine una modalitat olímpica escassament tractada, s’acaba aquí. Durand va guanyar a Seül-88 el bronze en equip i l’or en categoria individual. Disponible a Filmin, Prime Video, Rakuten TV i Apple TV.


7. ‘Foxcatcher’ (Bennett Miller, 2014)

Bennett Miller, 2014

Seül, 1988. Una altra història real, la del magnat i filantrop John du Pont (Steve Carell), que va finançar un camp d’entrenament d’alt nivell i va contractar el lluitador d’arts marcials mixtes Mark Schultz (Channing Tatum) –or a Los Angeles-84– per crear l’equip de lluitadors nord-americans que havia de competir als Jocs de Seül. La cosa va acabar rematadament malament, amb l’acarnissada rivalitat entre Mark i el seu germà Dave (Mark Ruffalo) i l’assassinat d’aquest en mans de Du Pont. L’altra cara de l’olimpisme. El director Bennett Miller ja havia mostrat el costat menys amable del beisbol en el seu anterior ‘Moneyball’. Disponible a Prime Video i Movistar +.


8. ‘L’heroi de Berlín’ (Stephen Hopkins, 2016) 

Stephen Hopkins, 2016

Berlín, 1936. Biopic canadenc de Jesse Owens, l’atleta nord-americà de raça negra que va plantar cara als nazis i a Hitler als seus propis Jocs berlinesos. Que en plena exaltació de la raça ària arribés un atleta afroamericà, batés tots els rècords i guanyés quatre medalles d’or (100 i 200 metres, cursa de relleus i salt de llargada) va fer trontollar el Tercer Reich, tot i que tres anys després va passar el que va passar. Stephan James, actor de curta carrera, interpreta Owens. Disponible a Filmin.


9. ‘Jo, Tonya’ (Craig Gillespie, 2017) 

Craig Gillespie, 2017

Notícies relacionades

Lillehammer, 1994. No menys sòrdida que ‘Foxcatcher’ és aquesta reconstrucció de la vida de la patinadora sobre gel Tonya Harding, la relació amb la seva mare i la seva implicació en l’agressió que va patir la seva rival i alhora companya a l’equip olímpic nord-americà, Nancy Kerrigan, per part d’un individu contractat per l’exmarit i el guardaespatlles de Harding. Una altra història ombrívola, ja que la intenció dels agressors era que Kerrigan no pogués competir als Jocs Olímpics d’Hivern de Lillehammer perquè Harding tingués possibilitats de guanyar l’or olímpic. Després va ser suspesa de per vida per l’Associació de Patinatge i es va acabar dedicant a la boxa. Margot Robbie i Allison Janney encarnen filla i mare. Disponible a HBO i Filmin.


10. ‘Richard Jewell’ (Clint Eastwood, 2019)

Atlanta, 1996. Terrorisme i olimpisme han estat, per desgràcia, massa associats. Clint Eastwood es va fixar en un altre esdeveniment, la particular odissea de Richard Jewell, un guàrdia de seguretat amant de les armes que va descobrir una motxilla amb explosius al Parc Olímpic del Centenari d’Atlanta durant una festa la nit del 27 de juliol i va evitar una matança. Després va ser considerat el principal sospitós. El tema de l’heroi i la redempció. Disponible a Movistar +.