Guardó

José Sacristán, Premi Nacional de Cinematografia

  • El veterà intèrpret és un dels professionals de cine i teatre més importants del nostre país i ha aconseguit reinventar-se gairebé a cada dècada de la nostra història recent a través del seu talent i personalitat

José Sacristán, Premi Nacional de Cinematografia
1
Es llegeix en minuts
Beatriz Martínez
Beatriz Martínez

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

L’actor José Sacristán (Chinchón, Madrid, 1937) ha sigut distingit amb el Premi Nacional de Cinematografia 2021, així ho ha anunciat el ministre de Cultura i Esport, José Manuel Rodríguez Uribes, a través de Twitter. 

Notícies relacionades

Sacristán és un dels rostres més il·lustres dins del nostre cine i ha participat en més de 150 pel·lícules. Va començar la seva carrera en els anys seixanta en pel·lícules com ‘La familia y… uno más’ o ‘La ciudad no es para mí’. Dominava el gènere còmic i va ser prolífic durant l’època del desenvolupisme. A finals dels setanta va començar a abordar papers en obres més autorals, inaugurant una altra època, la de la transició, amb directors com Jaime Camino, José Luis Garci o Pedro Olea, amb el qual va treballar en un dels seus papers més audaços d’aquell moment, ‘Un hombre llamado Flor de Otoño’, pel qual va guanyar la Concha de Plata al Festival de Sant Sebastià. 

Va començar a comprometre’s cada vegada més a nivell polític i va participar en pel·lícules d’Eloy de la Iglesia, Gonzalo Suárez, Mario Camus o Luis García Berlanga. No hi ha hagut paper que se li hagi resistit per molt controvertit que fos. En els últims temps ha apostat per directors joves amb un univers molt personal com Carlos Vermut o Isaki Lacuesta.