Guardó

Un assaig sobre virus del doctor Albert Altés guanya el I Premi Ricard Torrents

L’hematòleg explica de manera didàctica la funció dels virus des de l’origen de la vida fins avui

Un assaig sobre virus del doctor Albert Altés guanya el I Premi Ricard Torrents

EUMO

1
Es llegeix en minuts

L’hematòleg Albert Altés s’ha alçat amb el Primer Premi d’Assaig Ricard Torrents Bertrana, que convoca la Universitat de Vic (UVic-UCC) juntament amb Eumo Editorial, amb una obra que porta com a títol ‘Va de virus’, en què explica de manera didàctica la funció dels virus des de l’origen de la vida fins als nostres dies.

El premi, dotat amb 5.000 euros i la publicació de l’obra, té per objectiu promoure la producció i la difusió del gènere assagístic en llengua catalana.

El veredicte s’ha fet públic aquest dijous al Palau Robert de Barcelona, en un acte que ha presidit el rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños, la directora d’Eumo Editorial, Montse Ayats, i l’escriptor Ricard Torrents, impulsor i primer rector de la Universitat de Vic, i també fundador d’Eumo.

Virus, motor de l’evolució

A l’obra premiada, l’autor escriu sobre els virus i el paper que han tingut com a motors de l’evolució, com a creadors de nous gens i com a generadors de diversitat. «És cert que inicialment vam conèixer els virus pels estralls que provocaven, però avui sabem que els beneficis que ens han aportat són infinitament més grans que els danys que ens han causat al passat», ha afirmat l’autor, que amb aquesta obra ha volgut fer un homenatge «a aquest sistema col·laboratiu i universal que anomenem ciència».

Aquest és el primer assaig d’Altés, doctor en Medicina per la Universitat Autònoma de Barcelona i cap de servei d’Hematologia i Hemoteràpia de la Fundació Althaia, que va escriure aquest text durant els mesos àlgids de la pandèmia, motivat per comprendre què aportaven de bo els virus en meitat de la desgràcia de la Covid.

Les dones

Notícies relacionades

A l’acte també ha intervingut la sociòloga Marina Subirats, portaveu del jurat, que ha valorat que l’obra posa en relleu les aportacions que les dones han fet a la ciència al llarg de la història.

A la convocatòria s’han presentat 36 treballs de temàtiques molt diverses, que van des de la salut a l’ètica, passant pel feminisme, fins al pensament polític, l’ecologia o els estudis literaris.