Cas sota sospita

El director rus Serebrennikov no podrà assistir a Cannes per una condemna

La seva pel·lícula ‘Petrov’s flue’ ha sigut seleccionada per a la secció competitiva del festival

Kirill Serebrennikov, el 26 de junio de 2020

Kirill Serebrennikov, el 26 de junio de 2020 / ALEXANDER NEMENOV (AFP)

1
Es llegeix en minuts

El director de cine rus Kirill Serebrennikov, el nou film del qual, ‘Petrov’s Flu’ (‘La grip dels Petrov’), competirà en el festival de Cannes, no pot sortir del territori rus i no podrà assistir al festival, va indicar dilluns el seu advocat.

«Kirill [Serebrennikov] no pot sortir del territori rus», va afirmar el lletrat, i va precisar que aquesta prohibició estarà en vigor fins al final d’una pena condicional a la qual està sotmès el seu client.

El cineasta, de 51 anys, va ser condemnat a finals de juny del 2020 a tres anys de presó condicionals i a una multa per un cas de desviació de subvencions públiques. L’agost del 2017 havia sigut detingut i després assignat a residència més d’un any i mig, acusat d’haver desviat uns 130 milions de rubles (1,8 milions d’euros) entre el 2011 i el 2014.

Per als seus partidaris, no obstant, Serebrennikov va ser castigat en realitat per les seves obres de vegades agosarades que barregen sexualitat, política i religió, quan el Kremlin advoca pel retorn als «valors tradicionals». Aquests processos judicials van provocar una onada de recolzament internacional a favor de Serebrennikov.

Notícies relacionades

Els organitzadors del 74è Festival de Cannes van anunciar divendres passat que el seu últim llargmetratge en competició per la Palma d’or. El film és una adaptació d’una novel·la de l’escriptor rus Alexei Salnikov, en què la trista vida quotidiana d’una família d’Ekaterinburg, una ciutat industrial de l’Ural, fa un gir surrealista quan els seus tres membres contrauen la grip. El llargmetratge s’ha d’estrenar a Rússia el 9 de setembre pròxim, segons el seu distribuïdor, Sony Pictures.

Després de la notícia de la seva nominació a Cannes, Serebrennikov va afirmar estar molt «content» que el film pugui ser vist a la mostra cinematogràfica, segons un comunicat publicat pel seu distribuïdor. «No tenia planejat fer aquesta pel·lícula. Va venir cap a mi, em va captivar i em vaig convertir en captiu amb molt plaer. Va arribar en un moment molt difícil per a la meva vida», gairebé com «una taula de salvació», va afirmar.