MECENATGE CULTURAL

Gabi Martínez i Sergi Tarín guanyen les beques d’assaig Finestres

Els dos autors han posat el focus a dos petits territoris en perill d’extinció

Sergi Tarín i Gabi Martínez, guanyadors de la I edició de les Beques Finestres d’Assaig, el 31 de maig del 2021 (Horitzontal)

Sergi Tarín i Gabi Martínez, guanyadors de la I edició de les Beques Finestres d’Assaig, el 31 de maig del 2021 (Horitzontal)

1
Es llegeix en minuts

La nova llibreria Finestres trepitja fort a la ciutat. Després que el mes d’abril passat es fessin públics els premis a narrativa ja publicada en català i castellà, destinats a ‘Tsunami’, d’Albert Pijoan i ‘Las malas’ de l’argentina Camila Sosa Villada, l’aposta de Sergi Ferrer-Salat, propietari del local, es redobla amb les ja anunciades beques d’assaig, dotades amb 20.000 euros cada una, que han anat a parar a l’escriptor barceloní Gabi Martínez, en la modalitat castellana pel projecte ‘Delta’ i al periodista valencià Sergi Tarín, en la catalana, per ‘No totes les finestres mirin a mar’. Els autors els realitzaran al llarg del 2021.

Els projectes són llibres d’urgència que proposen la reflexió sobre el món a partir de mirades molt concretes: el delta de l’Ebre, un territori fronterer que perd terreny davant el mar amb el que això suposa des del punt de vista ecològic, industrial, agrícola i l’impacte mediambiental del turisme, en el cas de Martínez, i un reflexiu reportatge literari del que ha suposat la història de la lluita veïnal del Cabanyal, un barri de pescadors de València, davant l’especulació immobiliària.

A peu d’obra

Tant el treball de Gabi Martínez com el de Sergi Tarín tenen el punt d’arrencada en la mateixa experiència, ja que tots dos van decidir traslladar-se a viure a les respectives zones, que tenen en comú ser petits i fràgils universos en perill.

Notícies relacionades

«He volgut reivindicar l’esperit mediterrani», explica Martínez, que seguint el vell símil de «les nostres vides són els rius» i amb gairebé 50 anys estableix un paral·lelisme entre la seva «trajectòria vital i la de l’Ebre». Tarín, per la seva banda, va ser testimoni de la decadència d’un barri –va arribar a viure en la part més degradada d’una zona ja degradada per si mateixa– i reparteix culpabilitats a tort i a dret –el govern de Rita Barberà–, però també sinistre: «El color polític a València ha canviat però el govern d’esquerres no ha dignificat la zona, només l’ha posat bonica perquè la gent pugui invertir-hi, sense importar-li expulsar-hi la població».

En la pròxima convocatòria, el 2021, Finestres passarà a atorgar de dos a quatre beques per al desenvolupament de dos projectes en català i dos en castellà, amb una dotació total de 60.000 euros.