Art

Una pintura de Monet se subhasta per més de 70 milions de dòlars a Nova York

  • ‘Le bassin aux nymphéas’ va superar àmpliament en la licitació el valor estimat de 40 milions

Una pintura de Monet se subhasta per més de 70 milions de dòlars a Nova York
4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un quadro de la famosa sèrie de nenúfars de Claude Monet va ser l’estrella de la nit en una subhasta de Sotheby’s celebrada aquest dimecres a Nova York, on va arribar als 70,3 milions de dòlars, cosa que va superar substancialment les expectatives dels experts. ‘Le bassin aux nymphéas’, pintat entre 1917 i 1919 pel francès, està considerat com «un dels quadros mes excepcionals de Monet que ha arribat al mercat en la història recent», per això se li havia donat un valor d’uns 40 milions de dòlars, xifra que va depassar ja en la tercera licitació. 

D’un metre d’alt i dos metres d’ample, l’oli és una de les peces que forma part de la revolucionària obra dels últims anys de la icona de l’impressionisme, que va inspirar les següents generacions de pintors. 

La batalla per un Picasso

Pocs minuts després, un retrat pintat per Pablo Picasso de Françoise Gilot, la que va ser musa i parella de l’artista durant una dècada, es va vendre per un preu de martell de 18 milions de dòlars, que va ascendir 20,9 milions després d’afegir-hi les taxes i els impostos. ‘Femme assise en costume vert’ va ser el clar objecte de desig de dos compradors, uns dels quals licitava des de la seu novaiorquesa de Sotheby’s i l’altre des de la de Hong Kong, que es van batre en duel per un quadro que no sortia a subhasta des de feia 35 anys. La peça pertany a un excepcional grup de quadros que l’espanyol va crear durant l’hivern del 1952 i la primavera del 1953, durant el temps en què Picasso i Gilot van viure junts amb els seus dos fills, Claude i Paloma, a la vil·la La Galloise a Vallauris, a França.

Es van vendre, a més, de Picasso el dibuix de carbonet i pastel ‘Tête de femme’ per 1,08 milions dòlars, el dibuix a llapis ‘Quatre nus à la colombe’ per 1,04 milions de dòlars, i un altre dibuix a llapis, ‘Trois nus debout et personnage’, per 1,47 milions de dòlars, tots, dins del que preveien els experts.

En una subhasta que es va allargar prop de quatre hores, en què Sotheby’s va decidir vendre en una mateixa nit les obres d’art contemporani i les d’art impressionista i modern, també va destacar el nord-americà d’origen haitià Jean-Michel Basquiat, un dels artistes més apreciats del moment. 

Basquiat segueix amb la seva bona ratxa

El seu ‘Versus Medici’, que estava valorat entre 35 i 50 milions de dòlars, es va vendre per 50,8 milions, cosa que va superar lleument les expectatives. Es tractava de la primera vegada que el quadro sortia a la venda, ja que havia sigut pintat per Basquiat als 22 anys i va ser comprat el 1982, el mateix any que es va executar, pel col·leccionista Stephane Janssen, un dels fidels seguidors del pintor des dels seus inicis i que va morir el 2020. 

Els últims anys, la popularitat de Basquiat no ha deixat d’augmentar entre els experts d’art i multimilionaris, ja que el 2018 es van pagar 110 milions de dòlars per ‘Untitled’ (1982) en una subhasta de Sotheby’s, el rècord per una obra de l’artista, mentre que aquest dimarts es va vendre ‘In this Case’ a Christie’s per 93,1 milions de dòlars.

Bona acollida de Diego Rivera

Tot i que a un preu bastant més modest, el ‘Retrato de Columba Domínguez de Fernández’ del mexicà Diego Rivera va tenir una molt bona acollida entre els col·leccionistes i va duplicar el preu màxim que li havia atorgat Sotheby’s, 3 milions de dòlars, a l’arribar fins a una suma final de 7,4 milions, cosa que el converteix en el segon quadro més car d’aquest artista. 

‘Untitled (Rome)’, del nord-americà Cy Twombly, era una altra de les joies de la nit, ja que s’estrenava en una subhasta i va ser executada el 1970, considerada el cim cronològic de l’artista, però aquesta «pintura de pissarra», amb escriptura blanca gargotejada sobre una superfície fosca, només va arribar a un preu final de 41,6 milions de dòlars, per sota del màxim estimat. 

Un dels últims bodegons de Paul Cézanne a mans privades, ‘Nature morte: pommes et poires’, podria considerar-se la «ganga» de la subhasta, al vendre’s per 19,9 milions de dòlars, malgrat que Sotheby’s li havia donat un valor d’entre 25 i 35 milions de dòlars. 

Notícies relacionades

L’obra de l’espanyol Joan Miró ‘Peinture’ tampoc va tenir la seva millor nit, al vendre’s ràpidament per 12,6 milions de dòlars, cosa que va superar lleument el preu mínim de 12 milions de dòlars estimat. 

Mentrestant, el grafiter britànic Banksy sí que va triomfar amb el seu ‘Love is in the air’, pel qual es va desencadenar una ferotge batalla de gairebé 15 minuts entre dos compradors diferents que licitaven des de Hong Kong i un altre des de la seu de Nova York, i que va elevar el preu de martell fins als 11 milions de dòlars, o 12,9 milions al sumar-hi taxes i impostos. Per a aquesta peça en particular, Sotheby’s acceptava pagaments amb les criptomonedes bitcoin i ether, la primera vegada que una casa de subhastes d’art líder del sector admet aquest tipus de moneda.

Temes:

Art Nova York