Els premis de Hollywood

La Xina censura l’històric èxit als Oscars de Chloé Zhao

  • Les publicacions sobre la directora de ‘Nomadland’ desapareixen de les xarxes socials

  • Els mitjans de comunicació del règim guarden silenci

La Xina censura l’històric èxit als Oscars de Chloé Zhao
1
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

La cineasta Chloé Zhao, nascuda a Pequín, va aconseguir aquest diumenge l’Pscar a la millor pel·lícula i millor direcció per ‘Nomadland’, però el seu èxit ha ‘desaparegut’ aquest dilluns de les xarxes socials de la Xina. Zhao és la primera asiàtica i la segona dona que guanya una estatueta de Hollywood com a directora pel seu drama sobre la gent de precaris recursos que recorren els Estats Units en furgonetes. ‘Nomadland’ es va emportat també el guardó a millor actriu per a Frances McDormand.

No obstant, totes les publicacions recents que contenien el nom de Zhao o el de ‘Nomadland’ han desaparegut misteriosament de la xarxa social Weibo, el Twitter xinès, aquest dilluns al migdia. Els mitjans de comunicació xinesos també guarden silenci sobre la victòria de la cineasta.

Inicialment aclamada pels mitjans de comunicació estatals per l’èxit de la seva pel·lícula, Zhao es va convertir en blanc d’atacs de nacionalistes xinesos a les xarxes socials, que van desenterrar entrevistes seves en què sembla criticar el seu país natal. Els cines xinesos van retirar, a més, l’estrena de la seva pel·lícula.

Chloé Zhao va semblar al·ludir a aquestes dificultats en el seu discurs d’acceptació de l’Oscar: «He estat pensant molt últimament a com continuar endavant quan les coses es posen difícils».

Orgull al carrer

Notícies relacionades

Abans que les publicacions fossin eliminades, Weibo s’havia omplert de missatges que elogiaven Zhao, mentre que d’altres denunciaven la censura. 

Però, malgrat els esforços censors de Pequín, als carrers de la capital xinesa era fàcil trobar l’orgull que una directora asiàtica arribés al cim del cine nord-americà. «Ella és l’orgull del poble xinès [...] És molt estrany que un xinès obtingui un premi Oscar», explicava aquest dilluns a l’agència AFP Yan Ying, una enginyera.