Mor als 89 anys la destacada escriptora i feminista egípcia Nawal El Saadawi

  • El Saadawi, que va dedicar bona part de la seva vida a la medicina i la lluita contra la mutilació genital femenina,

1
Es llegeix en minuts

La destacada feminista i escriptora egípcia Nawal El Saadawi,una de les veus més prominents del feminisme de l’últim mig segle al món àrab, ha mort dissabte als 89 anys al Caire després d’un problema de salut no especificat, segons ha informat el diari ‘Al-Masry Al-Youm’, per al qual escrivia habitualment.

La ministra de Cultura d’Egipte, Inas Abdel Dayem, va lamentar la mort de l’escriptora, a qui va descriure com un «desencadenant d’un gran moviment intel·lectual» contra el patriarcat al món àrab.

El Saadwi, que va dedicar bona part de la seva vida a la medicina i la lluita contra la mutilació genital femenina, va ser objecte de censura a Egipte i altres països àrabs per abordar temes considerats tabú, com les dones i el sexe a través de llibres tan significatius com ‘Dona al punt zero’.

Una vida d’activisme

El 1981 va ser detinguda juntament amb centenars de figures de l’oposició egípcia per haver criticat el llavors president d’Egipte, Anwar al-Sadat. També va viure en l’exili fora d’Egipte durant diversos anys durant el Govern del successor d’Al-Sadat, Hosni Mubarak, que va ser enderrocat en un aixecament popular el 2011.

El Saadawi també va fundar l’Associació de Dones Àrabs Solidàries el 1982 i va ajudar a establir la Fundació Àrab per als Drets Humans. El 2005 va guanyar el Premi Internacional Inana de Bèlgica i el 2012 va guanyar el Premi de la Pau Sean McBride de l’Oficina Internacional de la Pau a Suïssa.

Notícies relacionades

Així mateix, també va exercir com a directora general del Departament d’Educació per a la Salut del Ministeri de Salut al Caire –càrrec que va perdre després de la publicació del seu llibre ‘Mujeres y Sexo’– i secretària general del Sindicat Metge del Caire, a més del seu treball com a doctora a l’Hospital Universitari del país.

L’escriptora va denunciar en nombroses ocasions haver sigut objecte d’amenaces de mort per part de grups islamistes i altres radicals.