Israel mostra nous fragments de rotllo bíblic mil·lenari del mar Mort

Israel mostra nous fragments de rotllo bíblic mil·lenari del mar Mort
1
Es llegeix en minuts

Israel ha mostrat avui nous fragments d’un pergamí bíblic mil·lenari que pertany als Rotllos del mar Mort, recuperats en una nova cova del desert de Judea, cosa que suposa un descobriment ‘històric’ al ser el primer d’aquest tipus en els últims seixanta anys.

El rotllo, d’uns 2.000 anys d’antiguitat, està escrit en grec antic, amb la paraula ‘Déu’ en hebreu, inclou versicles del ‘Llibre dels profetes menors’, entre els quals Zacaries i Nahum, i va ser descobert als penya-segats del desert de Judea per l’Autoritat d’Antiguitats d’Israel (AAI).

La troballa ‘es produeix 60 anys després de l’últim descobriment de rotllos bíblics en excavacions arqueològiques a la zona’, després de trobar-se els famosos Manuscrits del mar Mort entre 1947 i 1956, uns 900 documents de més de 2.000 anys d’antiguitat i de gran valor històric amb fragments dels llibres de l’Antic Testament.

Els experts assenyalen que el manuscrit hauria sigut escrit per dos escribes diferents. Els seus fragments ‘van ser recuperats’ de la denominada ‘Cova de l’Horror’, a la reserva natural de Nahal Hever, situada ‘a uns 80 metres per sota del cim d’un penya-segat escarpat, i a la qual només es pot accedir fent ràpel’ entre congostos.

Notícies relacionades

«Aquests nous fragments que hem trobat són peces que ens faltaven d’un manuscrit que ja coneixíem», i pertany a «un gran rotllo» trobat inicialment «als anys cinquanta», va explicar a EFE Beatriz Riestra, investigadora de la Unitat dels Rotllos del mar Mort de la Universitat Hebrea que va treballar en els documents.

Les coves

Temes:

Israel