Fins al 14 de març

Americana Film Fest, la gran mostra anual del cine independent nord-americà

  • El festival, amb edicions a Barcelona i Madrid, es desenvolupa a diverses sales i s’estén a Filmin

Americana Film Fest, la gran mostra anual del cine independent nord-americà
2
Es llegeix en minuts
Quim Casas

El cine independent nord-americà ha tingut, històricament, unes sòlides plataformes en què assentar-se. L’anomenada Escola de Nova York es va forjar a finals dels anys 50 en una ciutat bulliciosa que permetia per igual l’obra d’Andy Warhol que la de John Cassavetes. Miramax –infaust Harvey Weinstein al marge– va produir als 90 els films que Hollywood no volia veure ni en pintura, i el Sundance Film (institut de suport a nous creadors i festival) és una parada indispensable per a qualsevol ‘indie’ que es preï. A escala espanyola, l’Americana Film Fest s’ha consolidat des de fa anys com el gran aparador anual del cine independent nord-americà, amb mostres a Barcelona i Madrid (i en aquesta nova edició, per descomptat també ‘online’).

Notícies relacionades

A partir d’aquest dimarts i fins al pròxim diumenge es desenvolupa en diferents sales barcelonines (Girona, Zumzeig, Phenomena i Filmoteca de Catalunya) una edició que es prolonga en línia a través de Filmin fins al 14 de març. Destaca especialment la retrospectiva dedicada a Kelly Reirchard (a la Filmoteca entre el 9 i el 21 de març), una de les cineastes radicalment més independents del moment, caracteritzada pel to mesurat dels seus relats, les exploracions quotidianes i l’ús de la música (amb Yo La Tengo o Will Oldham). D’ella es projectaran sis llargmetratges i un curt, entre els quals la meravellosa ‘Wendy and Lucy’, protagonitzada per Michelle Williams, i ‘Night moves’, amb Dakota Fanning i Jesse Eisenberg.

El festival arrenca amb ‘El verano de Cody’, film sobre una dona que aprèn a conèixer realment la seva germana després de la seva mort, i que ofereix un dels últims treballs del desaparegut Brian Dennehy. Destaquen títols com ‘Buck Alamo’, un relat rural protagonitzat per un vell cantant de country a qui dona vida Sonny Carl Davis, músic de l’àrea d’Austin dels anys 70 convertit després en actor; ‘Wilcox’, del canadenc Denis Côté, crònica d’un viatge cap enlloc realitzat sense música i ja reverenciat com a successor dels experiments del primer David Lynch; ‘Palm Springs’, una comèdia romàntica amb un toc fantàstic; ‘Killing of two lovers’, un altre retrat de l’Amèrica profunda; ‘Shiva baby’, una comèdia negra ambientada durant un funeral jueu; ‘Summertime’, un film coral, graffiter i raper a Los Angeles, i ‘Sweet thing’, pel·lícula en blanc i negre d’Alexandre Rockwell, cineasta ‘indie’ de soca-rel que va debutar a finals dels 80 i que aquí compta amb els seus fills Lana i Nico com actors.

Temes:

Cine Filmin