Segueixen les propostes

Més de 200 alumnes d’arts escèniques es manifesten per Barcelona

Després de les dimissions a l’Institut del Teatre, sol·liciten canvis profunds al sector davant el Departament de Cultura

Més de 200 alumnes d’arts escèniques es manifesten per Barcelona
3
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

L’assemblea d’estudiants de l’Institut del Teatre (IT) ha anat aquest dilluns a la vaga i ha mantingut la manifestació pels carrers de Barcelona, com ja va fer dijous, només que amb una altra ruta. Aquesta vegada el seu objectiu no era la Diputació de Barcelona sinó el Departament de Cultura. Amb el recolzament de més alumnes d’altres centres, els alumnes de l’IT han sumat una mica més de 200 persones a una protesta que ha recorregut els carrers de Barcelona reclamant seguretat a les aules i consignes en línia amb el 8-M. La pancarta que obria la manifestació deia: ‘Per una cultura segura lliure d’abusos’ .

Malgrat la dimissió de Magda Puyo, directora general de l’IT, i tot el seu equip directiu, després de les denúncies públiques d’alumnes i exalumnes d’haver sofert assetjament sexual, abús de poder i maltractament psicològic durant anys per part de professors de la institució, els alumnes de l’IT consideren que no és suficient per als estudiants. Tampoc el compromís de la direcció general de l’Institut i de l’Escola Superior d’Art Dramàtic (ESAD) de revisar el protocol per a la prevenció, detecció i actuació de casos d’assetjament sexual. Expliquen que la seva intenció és «visibilitzar que aquesta situació no és un problema aïllat i particular de la institució, sinó que respon a un mal endèmic, a un problema estructural fruit de la nostra organització social patriarcal», com assenyala el comunicat publicat a la plataforma Abús Art, creada per alumnes de l’Institut del Teatre per recopilar informació sobre aquests casos i denunciar-los.

Cultura segura

Cultura seguraFins ara les paraules ‘cultura segura’ es relacionaven amb la pandèmia. A partir de l’ocorregut a l’IT, aquestes paraules han adquirit una nova dimensió. Els qui aspiren a entrar al sector reclamen canvis profunds perquè acabin els abusos i el maltractament destapat arran de l’escàndol a l’IT. «L’ocorregut a l’Institut ha destapat una ampolla però ara n’ha de sortir tot», ha destacat una de les manifestants, que estudia a Eòlia, la pancarta del qual deia: «Mama, jo de gran no vull ser víctima, vull ser artista». «Per una cultura segura lliure d’abusos», deia una altra. «Prou violència a les aules, això és dansa», «Això només és la punta de l’iceberg».

Notícies relacionades

El recolzament que les víctimes han rebut dels principals teatres de Barcelona, com d’actrius, actors i directors, els anima a seguir endavant en una lluita que, expliquen, va més enllà de les aules i s’estén a la professió. «Això va del nostre futur. Als càstings també has de poder sentir-te segura», explica una de les concentrades. El MeToo ha arribat per arrelar entre els joves. I tot i que hi ha una majoria de noies en la manifestació, també molts nois donen suport a les seves reclamacions a l’hora d’exigir «el compromís ferm» de les institucions i empreses del sector per «fer una revisió integral i immediata de les seves estructures de poder per garantir canvis reals, directius i efectius» que proporcionin espais segurs de denúncia i d’atenció i reparació de les víctimes. La marxa ha acabat davant el Departament de Cultura, on s’ha llegit un manifest en el qual s’alerta que els abusos de poder i de caràcter sexual «no són un problema aïllat», sinó un problema «estructural» que «enverina les arts en viu».

Adverteixen de la «vulnerabilitat de les alumnes» i exigeixen un compromís «ferm» de les institucions i les empreses de les arts escèniques perquè facin una revisió de les seves estructures de poder a fi d’assegurar uns espais segurs per a les artistes.