Símbol etern

L’ONU retira el tapís del ‘Guernica’, de Picasso, després de 35 anys penjat a la seva seu de Nova York

  • L’obra havia sigut cedida a l’organització per la família Rockefeller, que ara n’ha reclamat la devolució

L’ONU retira el tapís del ‘Guernica’, de Picasso, després de 35 anys penjat a la seva seu de Nova York
1
Es llegeix en minuts

La coneguda reproducció en tapís del ‘Guernica’, de Pablo Picasso, que coronava des de feia gairebé 35 anys la seu de les Nacions Unides, ha sigut retirada aquest divendres a sol·licitud del seu actual propietari: John D. Rockefeller.

Aquest enorme tapís, símbol de l’horror en la guerra espanyola, s’ha exposat des de 1985 al passadís d’accés a una de les sales més importants de la seu a la ciutat de Nova York, el saló del Consell de Seguretat, i des d’aleshores només havia abandonat el seu lloc en una ocasió: durant les reformes de l’edifici entre el 2009 i el 2013.

Un préstec de la família Rockefeller

L’obra antibel·licista havia sigut cedida per la família de Nelson Rockefeller, exvicepresident dels Estats Units, després de la mort del magnat, però ara el seu besnet ha sol·licitat que es torni l’obra als familiars.

Ni els Rockefeller ni l’òrgan internacional s’han pronunciat sobre els motius que han impulsat el besnet d’un dels nord-americans més rics de la història a retirar l’obra. «Volem donar les gràcies a la família Rockefeller per haver-nos deixat aquesta peça d’art durant més de 35 anys», ha aclarit Stéphane Dujarric, un portaveu de les Nacions Unides.

Notícies relacionades

La reproducció del quadro es va realitzar al taller de Baume Dürrbach, al sud de França, i va ser supervisada en tot moment pel mateix Picasso.

El tapís ja ha sigut retirat de la seu de l’ONU i tornat als seus propietaris. Segons el portaveu de l’organització, ja s’estan estudiant altres obres amb les quals substituir la representació del quadro del pintor malagueny.