Noves denúncies

L’Institut del Teatre aparta Joan Ollé mentre dura la investigació sobre els abusos

  • Actors i actrius que han passat pel centre corroboren la informació revelada pel diari ‘Ara’

  • Alumnes han protestat aquest matí i han reclamat la dimissió de la direcció

4
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

La direcció de l’Institut del Teatre ha apartat Joan Ollé com a professor del centre mentre dura la investigació sobre els suposats casos d’assetjament sexual i abusos a la institució. La resolució es produeix després que hagin transcendit molts altres testimonis sobre el cas, revelat diumenge pel diari ‘Ara’. Abús de poder, comentaris humiliants i sexuals, amb tocaments inclosos, i també un reiterat i estructural maltractament psicològic. L’esmentat mitjà apunta una dotzena de docents, però tan sols n’anomena: Joan Ollé, Jorge Vera i Berty Tovías. Tan sols el primer continuava fins ara de professor; els altres dos estaven jubilats.

L’Institut del Teatre ja ha anunciat que obrirà una investigació per determinar la responsabilitat d’Ollé. De fet, aquest dilluns hi ha hagut una protesta d’estudiants de teatre a les portes del centre, on s’ha demanat la dimissió de la direcció. S’han penjat cartells en els quals es pot llegir ‘El silenci us fa còmplices’, apuntant al silenci de la institució –que el 2018 va aprovar un protocol contra les actituds masclistes– fins ara. Precisament, aquest dilluns l’exalumna Àfrica Alonso ha explicat a ‘Els matins de TV-3’ que el 2016 van denunciar al centre aquest tipus d’abusos a les aules. «Quan sabies quins professors eren els teus, les generacions anteriors t’advertien de coses com: ‘aquest és un vell verd’, ‘aquest és un masclista’.... «Tothom sabia els noms dels més conflictius», ha afegit.

Reunió extraordinària

Proclames com «Ollé al carrer» i «direcció, dimissió» s’han corejat aquest matí en una concentració organitzada pels estudiants mentre la junta de govern de la institució es reunia de forma extraordinària. La sensació general és que toca canviar el sistema. A l’hora d’entendre per què s’ha permès durant tant temps, membres del col·lectiu Safreig dels Dilluns, encarregat de la mobilització, han explicat: «De vegades es justificava dient que no es podia fer res ja que era un docent contractat per la Diputació, no per l’Institut del Teatre». Una altra alumna va confessar que quan un grup de noies es va queixar d’Ollé a un docent membre de l’equip directiu, la resposta va ser: «Ell és així. Ja ho sabem». Asseguren que se l’ha protegit. «¡Si fins i tot hi ha professores que l’han patit i et donaven el seu recolzament quan s’assabentaven que et feia classe!». Com en el cas de Plácido Domingo, Ollé semblava intocable. El director ha estrenat les seves obres en els últims anys en teatres com el Nacional, el Lliure, el Goya i l’Español de Madrid.

El d’Ollé és un cas extrem però no és aïllat. Molts alumnes demanen que es revisi el sistema. «La pedagogia basada en el terror no funciona. Moltes companyes acaben amb depressió i ansietat». Per a Gemma Polo, membre de José y sus Hermanas, «venim d’una tradició vergonyosa. I això passa aquí i a la universitat. L’abús de poder va des del xantatge psicològic, l’aïllament, el silenciament...». Ella, que va acabar la carrera a l’Institut fa cinc anys, creu que «la direcció hauria d’haver estat més atenta». Respecte al cas d’Ollé, ratifica: «És que això seu era descarat, ho sabia tothom però en tots aquests anys ningú li ha parat els peus ni a ell ni a altres professors. ¿Què pots fer tu quan veus que fa anys que aquí fa el que vol i acudint a classe borratxo?».

Errors

Magda Puyo, nomenada directora general de la institució el 2015 –des del 1996 va impartir classes de Direcció d’Escena– ha assumit que en els últims 30 anys «potser s’han comès errors». Per això, a més d’apartar temporalment Ollé del lloc, ha posat en marxa una comissió per estudiar «pràctiques que no són adequades i que posen en una situació incòmoda els alumnes», així com «una oficina d’acompanyament per a alumnes, tant actuals com d’anys anteriors». La direcció està més oberta que mai a escoltar. Han passat a l’acció. Tant és així que fins i tot promouran unes jornades sobre l’abús de poder en el sector.

Notícies relacionades

Alhora, a les xarxes socials han aparegut testimonis d’actrius i actors que ratifiquen les informacions aparegudes a l’‘Ara’. És el cas de Júlia Barceló, que assegura que «hi ha més professors implicats». Una altra actriu, Blanca Garcia, ha tuitejat: «Som moltes les que ens hem «adaptat» a l’statu quo imposat pel sistema piramidal, jeràrquic, misogin, binari, masclista... des que vam començar a dedicar-nos a això. ¡Ja n’hi ha prou d’aquesta ‘normalitat’ d’abús de poder!».

L’actor David Teixidó ha explicat un cas d’abusos que va viure en primera persona: «Que un professor m’agafés el cul en una festa i em digués que tenia sort de no ser alumne seu perquè sabria el que és estar entre l’espasa i la paret». Ahir mateix, Joel Joan també apuntava a Ollé: «Dono fe que em va maltractar psicològicament fins a arribar a l’insult i l’agressió verbal».