Protesta al rectorat

Concentració a la Universitat de Lleida davant un «imminent» desallotjament de Hasél

«Hauran de rebentar-la per detenir-me», ha publicat el raper en un tuit

Diversos centenars de persones bloquegen l’entrada al Rectorat per evitar la seva detenció

Concentració a la Universitat de Lleida davant un «imminent» desallotjament de Hasél
4
Es llegeix en minuts

El raper Pablo Hasél s’ha atrinxerat aquest dilluns juntament amb un grup de persones que li donen recolzament a l’edifici del rectorat de la Universitat de Lleida (UdL). L’acció, organitzada per la Plataforma Llibertat Pablo Hasél, pretén «evitar el seu empresonament», que considera un atac «a la llibertat d’expressió», després que divendres passat expirés el termini que va donar l’Audiència Nacional perquè el cantant ingressés voluntàriament a la presó. El raper lleidatà, que va ser condemnat pel contingut d’una seixantena de tuits i una cançó en els quals incorre en delictes d’enaltiment del terrorisme i injúries a la Corona, ja havia advertit que perquè entrés a la presó haurien de «segrestar-lo». 

Concentració davant la universitat

Concentració davant la universitatDiversos centenars de persones s’han concentrat aquesta tarda per recolzar el raper. Un membre de la Plataforma Llibertat Pablo Hasél ha llegit un manifest i, a continuació, ha convidat els assistents a entrar a l’edifici per fer pressió i defensar-lo davant una «imminent» arribada de la policia per detenir-lo.

Diversos joves han utilitzat mobiliari de la universitat com bancs, taules i cadires per atrinxerar els accessos i dificultar el pas dels agents. Segons la plataforma, el rector hauria autoritzat als Mossos l’entrada al centre, però fonts de la UdL han desmentit aquesta informació.

Els participants en la tancada han acumulat begudes i aliments amb la intenció de passar dies al Rectorat.

El canal de Telegram de Segona Onada, hereus de la plataforma de mobilització independentista Tsunami Democràtic, s’ha sumat a la petició de recolzament a Hasél i auguren «una nit llarga»:

A més, han difós el missatge del raper atrinxerat:

Hasél: «Que vinguin a segrestar-me»

Hasél: «Que vinguin a segrestar-me»Aquest dilluns el mateix Hasél va anunciar via xarxes socials que s’havia «tancat juntament amb bastants solidaris a l’UDL» i que «hauran de rebentar-la per detenir-me i empresonar-me». Sobre l’elecció del lloc, Hasél va afegir en declaracions als mitjans que l’UDL «és un lloc amb molt espai i, alhora, la policia, en teoria, no hauria de poder accedir a la universitat i el fet que vingui a segrestar-me per força, rebentar les portes, és una imatge molt potent i simbòlica», va recalcar. Al seu torn, el cantant va assegurar que quan l’empresonin «hi haurà moltíssimes mobilitzacions». 

L’Audiència Nacional desestima el recurs

Audiència Nacional desestima La Secció 3 de la Sala Penal de l’Audiència Nacional analitza les condicions per suspendre l’ingrés a la presó, entre les quals no tenir antecedents penals, que assenyala com «el primer requisit que clarament no compleix» Hasél.

Els magistrats assenyalen que la sentència ja va tenir en compte l’agreujant de reincidència, ja que anteriorment Hasél havia sigut condemnat a dos anys de presó també per enaltiment del terrorisme: en aquest cas anterior, el tribunal sí que va suspendre l’entrada a la presó del raper.

A més, destaquen que els seus actes «no denoten la intenció del penat de reparar, almenys moralment, el mal causat, sinó que, per contra, persisteix en la seva actitud antisocial», i recorden que també va ser condemnat per desobediència a agents i per aplanar un local.

«Amb aquest historial delictiu, resultaria absolutament discriminador respecte d’altres delinqüents, i també una greu excepció individual en l’aplicació de la llei, totalment mancat de justificació» suspendre l’entrada a presó de Hasél, consideren els magistrats.

La Universitat de Lleida demana una «solució ràpida»

El consell de direcció de la Universitat de Lleida (UdL) ha demanat «una solució ràpida per al conflicte mitjançant el diàleg». En el comunicat, la UdL rebutja que «el personal i els estudiants de l’edifici hagin de veure greument afectades les seves activitats acadèmiques, administratives i de servei».

«La lliure circulació i accés d’estudiants i treballadors als seus llocs d’estudi i feina és un punt innegociable que s’haurà de compatibilitzar amb el també legítim dret a la protesta», afirma el rectorat. No obstant, afegeixen que precisament el dret a la protesta, «no pot provocar de cap manera riscos personals, ni patrimonials de la universitat i la seva gent».

Notícies relacionades

De la mateixa forma, reiteren el seu convenciment que aquest tipus de conflictes s’han de resoldre per la via del diàleg i, per això, demanen a les persones tancades mantenir-lo amb els responsables de la UdL, entitat que «ni ha originat el conflicte, ni té cap atribució legal per resoldre’l».

El tribunal l’ha condemnat per una cançó i sis desenes de missatges a Twitter entre el 2014 i el 2016 pels delictes de terrorisme i injúries contra la Corona i contra les institucions de l’Estat.