Obituari

Mor Jean-Claude Carrière, el gran guionista de Buñuel

  • El dramaturg francès, autor dels guions de ‘Belle de jour’ o ‘El discret encant de la burgesia’, va morir a casa, a París, als 89 anys

Mor Jean-Claude Carrière, el gran guionista de Buñuel
2
Es llegeix en minuts
Quim Casas

El dramaturg i guionista francès Jean-Claude Carrière, col·laborador del director espanyol Luis Buñuel durant gairebé dues dècades, va morir aquest dilluns als 89 anys. L’escriptor, que no patia cap malaltia, va morir «mentre dormia» a casa seva, a París, segons ha informat la seva filla, Kiara Carrière.

Nascut a Colombières-sur-Orb, Erau (França), el 19 de setembre del 1931, era un dels màxims exponents del surrealisme francès i el seu treball com a guionista engloba gairebé 150 títols, amb gairebé dues dècades de treball lligat a Luis Buñuel. Graduat en literatura i història, es va iniciar en el món del curtmetratge com a director el 1961 amb ‘Rupture’ i un any després va aconseguir l’Oscar al millor curtmetratge per ‘Heureux anniversaire’, amb Pierre Étaix.

El 1963, durant el Festival de Cannes, va conèixer Luis Buñuel i va iniciar una col·laboració amb ell com a guionista que va arrencar amb la pel·lícula ‘Diario de una camarera’ (1964) i es va allargar 19 anys i inclou gairebé tots els guions de totes les pel·lícules del cineasta aragonès. Així, la van seguir diverses cintes, com ‘Belle de jour’ (1967), ‘El discret encant de la burgesia’ (1972), ‘El fantasma de la libertad’ (1974), ‘Ese oscuro objeto del deseo’ (1977) o ‘La Via Làctia’ (1969), entre moltes d’altres.

Autor d’altres grans llibrets

També va treballar amb altres directors espanyols, com Luis García Berlanga o Fernando Trueba, amb qui va coescriure ‘El artista y la modelo’ (2012), així com amb un gran nombre de directors que han marcat la història del setè art, com Jacques Tati, Jean-Luc Godard, Louis Malle, Milos Forman, Costa Gavras o Andrzej Wajda. Carriére va ser autor també dels guions d‘El timbal de llauna’ (1979), ‘El regreso de Martin Guerre’ (1982), ‘La insostenible lleugeresa del ser’ (1988), ‘Valmont’ (1989), ‘Cyrano de Bergerac’ (1990) o ‘El húsar en el tejado’ (1995).

Notícies relacionades

Més recentment va treballar en els guions de ‘Reencarnación’ (2004), de Jonathan Glazer, o ‘Los fantasmas de Goya’ (2006), de Milos Forman, així com a ‘La cinta blanca’ (2009), dirigida per Michael Haneke, l’esmentada ‘El artista y la modelo’, de Trueba, o ‘La sombra de las mujeres’ (2015), dirigida per Philippe Garrel. Com a actor, entre els seus més de 30 treballs, destaquen obres com a ‘Còpia certificada’, d’Abbas Kiarostami, o ‘Buñuel y la mesa del rey Salomón’, de Carlos Saura.

Compta amb dos premis Oscar, entre els quals, un d’honorífic el 2015, dos BAFTA –per ‘El discret encant de la burgesia’ (1972), amb Buñuel, i per ‘La insostenible lleugeresa del ser’ (1988), de Philip Kaufman–, així com amb un Cèsar del cine francès per ‘Regreso de Martin Guerre’ (1982), dirigida per Daniel Vigne, o l’Ordre de les Arts i les Lletres d’Espanya.

Temes:

Obituaris Cine