Arqueologia

Registren al nord de Mèxic 16 zones amb petròglifs de fa 3.000 anys

El territori entre San Quintín i El Rosario acull «vestigis de campaments» de «caçadors recol·lectors»

Registren al nord de Mèxic 16 zones amb petròglifs de fa 3.000 anys
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Institut Nacional d’Antropologia i Història (INAH) del Govern mexicà va notificar aquest dimecres el registre de 16 llocs a l’estat de Baixa Califòrnia, al nord del país, amb petròglifs, segons informa Efe.

«El vast territori que hi ha entre les localitats de San Quintín i El Rosario acull els vestigis de nombrosos campaments costaners de caçadors recol·lectors i pescadors que van habitar aquesta península en temps remots», va informar l’institut en un comunicat.

«Tot i que durant molt temps es va reportar l’absència de zones amb manifestacions graficorupestres en aquesta regió, investigacions recents de l’INAH han aconseguit registrar 16 llocs amb petrogravats», va afegir.

Durant una jornada sobre investigació, conservació, protecció i gestió de llocs amb manifestacions graficorupestres, organitzat pel centre INAH Nuevo León, es van donar a conèixer els detalls sobre el registre realitzat per les arqueòlogues Enah Fonseca Ibarra i Fiorella Fenoglio Limón.

Totes dues van comentar que al principi contemplaven visitar sis llocs amb petrogravats, dibuixos gravats sobre pedra o roca, però que finalment, gràcies al suport d’informants locals, en van ubicar deu més.

D’acord als seus esbrinaments, a les regions anomenades La Rumorosa i Gran Mural –al nord i al sud de Baixa Califòrnia– predominen els elements antropomorfs (amb formes humanes) i a San Quintín i El Rosario –al centre de l’estat– abunden dissenys geomètrics i curvilinis situats fa 3.000 anys.

Un dels llocs amb més quantitat de troballes és l’anomenat Pintas de Cruz, on es van reconèixer agrupacions de roques gravades al llarg d’una franja de fins a 1,5 quilòmetres.

Així mateix, «es van estudiar petrogravats amb ampli arrelament a la regió, com un petit dibuix que popularment es denomina ‘La Codorniz’, que està plasmat en una roca i on les especialistes de l’INAH van reconèixer tres gravats més que havien passat desapercebuts per als pobladors», van afegir en el comunicat.

Notícies relacionades

En els últims anys, els arqueòlegs de l’INAH han realitzat descobriments de transcendència a la Baixa Califòrnia, que és fronterer amb Califòrnia (EUA).

Tot just el 2019, investigadors mexicans van registrar en aquest estat uns altres 16 llocs amb desenes de pintures i gravats rupestres amb una antiguitat d’almenys 1.500 anys.