El bis del president

¿Qui són Lil Wayne i Kodak Black, els dos rapers indultats per Trump?

  • Les dues superestrelles del hip-hop nord-americà estan condemnades per possessió d’armes

¿Qui són Lil Wayne i Kodak Black, els dos rapers indultats per Trump?
3
Es llegeix en minuts
Ignasi Fortuny
Ignasi Fortuny

Periodista. Principalment, escric sobre música.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El fins avui president dels Estats Units, Donald Trump, ha decidit fer-se notar en l’últim bis des de la Casa Blanca. Ha indultat unes 140 persones, entre elles els rapers Lil Wayne i Kodak Black. Les dues superestrelles estan condemnades per temes vinculats amb la possessió d’armes. Una cosa que als Estats Units, en moltes ocasions, va inclosa en el kit per al raper paradigmàtic. «¿Qui no té una pistola banyada en or?» , podria haver dit Lil Wayne al baixar d’un avió privat a Miami el 2019. Allà se la van trobar durant una revisió rutinària. No sabem com funciona la part privada dels aeroports, però a la dels mortals no es deixa passar ni un pot de Nenuco. Els dos indults donen una idea del que pensa Trump en relació amb la restricció de les armes.

Dwayne Carter Jr, així es diu aquest artista de 38 anys de Nova Orleans, es va declarar culpable el mes passat davant el jutge i esperava la sentència. S’enfrontava fins a 10 anys de presó. Una pena inflada perquè ja tenia una sentència condemnatòria prèvia per possessió d’armes fa més d’una dècada. I la llei dels EUA no permet que els exconvictes (va estar vuit mesos en una presó de Nova York) tinguin armes.

Guanyador de cinc premis Grammy, un per la millor cançó de rap el 2016 (‘No problem’), Lil Wayne va posar somrient fa uns mesos amb Trump, a qui va tirar algunes floretes. Va dir públicament que recolzava el programa de reforma de la justícia penal i el pla econòmic del candidat republicà a la reelecció per als afroamericans. Ara li retornen les floretes. A la nota de la Casa Blanca sobre els indults destaquen el seu «bon cor» i la seva generositat –ha donat a hospitals, organitzacions benèfiques, banc d’aliments... També l’aplaudeixen per ser un «game changer», un canviador del joc (musical), un elogi gens menyspreable en el rap.

I el cert és que, enredat moltes vegades amb la justícia, també amb les drogues i l’alcohol, és un personatge molt rellevant del hip-hop nord-americà en les últimes dues dècades. La seva carrera prematuríssima –i hiperproductiva– va començar el 1999 amb l’àlbum ‘The Block is Hot’. I la seva figura va anar creixent amb la sèrie d’álbums ‘The Carter’, ‘The Carter II’ i ‘The Carter III’ durant la dècada dels 2000 (el 2011 va arribar ‘The Carter IV’ i el 2018, ‘The Carter V’).

Notícies relacionades

També Kodak Black, molt més jove (23 anys), és un dels noms més presents en la nova fornada de rapers nord-americans. Actualment, Bill Kahan Kapri (el seu nom real) està en una presó nord-americana. Els problemes amb la justícia no li són nous. Quan era menor ja va ser detingut en diverses ocasions per robatoris, agressions, possessió d’armes... La condemna que fins avui complia era perquè li van trobar una pistola en un control a la frontera amb el Canadà. Arma que va comprar falsificant papers. Un agreujant. Se’l va detenir de camí al festival Rolling Loud de Miami el 2019. Kodak Black va reconèixer els fets l’agost d’aquell any i complia una condemna de 46 mesos de presó, de la qual ja havia complert la meitat. Des de la presó va llançar el 2020 el seu últim disc ‘Bill Israel’.

La Casa Blanca justifica el perdó per a Kodak Black, de Pompano Beach (Florida), per ser un destacat «líder comunitari». De fet, aquest indult havia rebut el suport de líders religiosos, companys del gremi i estrelles de futbol americà, com Lamar Jackson, que, per cert, porta el mateix pentinat que el raper. La Casa Blanca apunta en el comunicat que «abans i després» de la seva condemna havia realitzat nombrosos «esforços caritatius», molts d’ells destinats a l’educació.