LA COLLITA MUSICAL QUE VE

Els discos nacionals més esperats del 2021

El nou any reserva abundants llançaments dels artistes espanyols tant en la música urbana com en el pop, el rock i la cançó d’autor

2
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

Àlbums castigats per la pandèmia, o al contrari, que s’hi han alimentat artísticament. Recorrem els llançaments nacionals més destacats.

Ritmes urbans: l’‘enigma Rosalía’

Ritmes urbans: l’‘enigma Rosalía’Fa dos anys i dos mesos que ‘El mal querer’ va regirar les aigües del pop espanyol, i des d’aleshores, Rosalía ha modulat l’obscurantisme d’aquell àlbum amb una tirallonga de cançons, fins a deu, més enfocades al reggaeton i els ritmes urbans. Però, ¿marcarà el nou àlbum una tornada a la fondària flamenca, o potser una exploració pop, derivada de la seva esbombada col·laboració amb Billie Eilish? Més enllà de la implicació de Pharrell Williams, es distingeix el misteri, i fins i tot els llavis dels seus amics íntims estan segellats. Però ja que ella va anunciar el llançament per al 2020, tot apunta que el 2021 serà el seu any.

També ho serà per a ‘El madrileño’, alguna cosa més que el nou àlbum de C. Tangana, d’edició prevista per al febrer: el títol també serà el seu àlter ego, distanciant-se de les Amèriques a compte de referents ibèrics, amb copla, flamenc i ecos de processó de Setmana Santa.

Pop i rock: de Love of Lesbian a Loquillo

Pop i rock: de Love of Lesbian a LoquilloEn el camp pop, tornada de Love of Lesbian amb ‘V.E.H.N.’ (‘Viaje épico hacia la nada’) a l’abril. Novetats d’Alfred García (el 15 de gener sortirà l’avenç ‘Los espabilados’, de la sèrie de Movistar+), Taburete (‘La broma infinita’, 29 de gener), Dolo Beltrán (‘Moonlight’, 28 de febrer), David Otero, ex-El Canto del Loco (‘Otero i yo’, 5 de març), Shuarma (‘Trazos’, 26 de març), Mägo de Oz (‘Bandera negra’, 24 d’abril) i, sense data, Ana Torroja (‘Volver’), Fito & Fitipaldis, Lola Índigo i Enrique Iglesias. Loquillo portarà la bandera del rock d’autor en un disc d’adaptacions musicals, a càrrec de Gabriel Sopeña, del poemari ‘Europa’, de Julio Martínez Mesanza. En els pròxims mesos hi haurà disc en solitari de Johnny Cifuentes, ex-Burning (‘Hagámoslo’) i àlbum postretir de Miguel Ríos, ‘El blues de la tercera edad’. Leiva, ex-Pereza, també anuncia disc per al 2021.

En l’escena pop (i voltants) en català, es faran sentir els treballs del duo Maria Arnal i Marcel Bagès i de Clara Peya, tots dos aquest primer trimestre, i ‘Parc’, de Ferran Palau, previst per al febrer, així com el nou disc d’Obeses. En territori mestissofestiu, àlbums d’Oques Grasses, Txarango (‘L’últim ball’, disc de duets) i Doctor Prats. Cantautors: la fam eterna de Kiko Veneno

Notícies relacionades

Maria Arnal i Marcel Bagès Clara Peya Ferran Palau, Obeses.Oques Grasses, TxarangoDoctor Prats.Cantautors: la fam eterna de Kiko VenenoLa pandèmia va donar idees a Kiko Veneno, que traurà ‘Hambre’, amb composicions fresques i altres que provenen de la collita del lloat ‘Sombrero roto’ (2019). Jorge Drexler, treballa en el relleu de ‘Salvavidas de hielo’ (2017) a partir de nous enquadraments, com suggereix la implicació de C. Tangana. També hi haurà discos de Pedro Guerra (ja es pot escoltar una de les seves peces, ‘Alzheimer’) i de Los Hermanos Cubero, el doble ‘Proyecto Toribio / Errantes telúricos’.

En català, el 2021 ha arrencat amb novetat de Maria del Mar Bonet (en tàndem amb Borja Penalba), i s’esperen entregues de Marina Rossell, Roger Mas (l’epé ‘Set flors’), Joan Dausà i Joan Colomo. 

Temes:

Discos