LA COLLITA MUSICAL QUE VE

Els discos internacionals més esperats del 2021

Aquest serà un any intens en llançaments de tots els estils, incloent àlbums programats per al 2020 que es van ajornar per la pandèmia

5
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

Mentre la música en directe ha saltat pels aires amb la Covid-19, les gravacions han seguit el seu curs, si bé algunes han anat encadenant retards. Per això, el 2021 serà un any intens en novetats, les que tocaven i les ajornades. Passem revista.

Ídols pop: a punt per a Billie Eilish i Lana del Rey

Ídols pop: a punt per a Billie Eilish i Lana del ReyTreure un àlbum per sorpresa s’ha convertit en tendència de la indústria en els últims temps, i no avançar la data d’edició forma part del màrqueting. En aquesta posició es troben novetats de primer ordre la sortida de les quals s’espera per al 2021, com les de Billie Eilish (ara per ara sense títol) i Lana del Rey (‘Chemstrails over the country club’), un disc aquest cuinat, com l’anterior, ‘Norman fucking Rockwell’, amb el guiatge Jack Antonoff, que també està vinculat al nou treball de Lorde. Aquest és un altre treball desitjat, al qual la neozelandesa encara no ha donat els últims tocs i el títol del qual està inspirat, ha dit, en un viatge que va fer a l’Antàrtida.

Més difús és l’horitzó de dues novetats més que acumulen retards, les de Rihanna (relleu d’‘Anti’ del 2016) i Adele (el seu ‘25’ es remunta al 2015). Els dos àlbums s’esperaven el 2020, com el de Janet Jackson (‘Black diamond’). Un altre divo pop en rampa de sortida és Zayn Malik (One Direction), amb el seu tercer àlbum.

Els clàssics: de The Cure a Neil Young

Els clàssics: de The Cure a Neil YoungLa tornada de The Cure fa massa temps que salta d’un any a un altre, però al setembre Robert Smith va afirmar a la BBC que els confinaments li havien servit per acabar l’àlbum. Es tracta del primer des de ‘4:13 dream’ (2008), i Smith s’hi ha referit com «el més trist» del catàleg.

Dos veterans anuncien discos esquitxats per noms de celebritats, tots dos per al 19 de març: Sting amb ‘Duets’, combinat de cites (d’Eric Clapton a Julio Iglesias), i Ringo Starr, a càrrec de l’epé ‘Zoom in’, en el tema principal del qual, ‘Here’s to the nights’, es deixa acompanyar per veus com les de Paul McCartney, Dave Grohl i Sheryl Crow. L’exbeatle també apareix com a convidat a ‘Macca to Mecca’, el nou disc en directe de Little Steve (29 de gener).

Es preveu que reapareguin Todd Rundgren (‘Space force’), Paul Weller (‘Fat pop’), Jackson Browne, The Doobie Brothers, Styx i Journey, i altres clàssics preparen material amb vista al passat: Bob Dylan amb ‘1970’, triple compacte de rareses (19 de febrer), i Neil Young, amb la seva sèrie de discos d’arxiu (‘Ragged glory II’, revisió expandida del corretjut àlbum de 1990). I entre els degans que es fan de pregar, els Kinks, amb el seu disc esperat el 2020.

Planeta alternatiu: tornen Arcade Fire, Foo Fighters i St. Vincent

Planeta alternatiu: tornen Arcade Fire, Foo Fighters i St. VincentArcade Fire treballa en un àlbum concebut en bona part en temps de pandèmia. Es pot esperar una obra més escorada en el rock que en el pop, vist el tacte guitarrer del seu tema d’estrena, ‘Generation A’, el rol de Rick Rubin com a productor i l’anunci que el grup apunta a la seva «versió més extrema».

El rock està assegurat per part de Foo Fighters amb ‘Medicine at midnight’ (5 de febrer), si bé decantat cap al ball i l’extroversió, apel·lant a les paraules de Dave Grohl. Abundant moviment en la quinta alt-rock dels 90: de Weezer (‘Van Weezer’, 7 de maig) a Smashing Pumpkins (segona part de ‘Mellon Collie and the infinite sadness’), passant per Garbage i els ariets punk-pop The Offspring, NOFX i Blink 182.

Confirmen disc els postrockers Mogwai (‘As the love continues’, 19 de febrer) i l’aventurera St. Vincent, que adverteix d’un «desplaçament tectònic» en el seu so (segons declaracions a ‘Mojo’), amb l’influx del funk i el soul dels setanta. Confirmats estan els llançaments de Teenage Funclub (‘Endless arcade’) i Arab Strap (‘As days get dark’), tots dos per al 5 de març, així com els de Passenger (‘Songs for the drunk and broken hearted’, 8 de gener), Sleaford Mods (‘Spare ribs’, 15) i Tindersticks (‘Distractions’, maig o juny), i es compta amb novetats de Liz Phair (‘Soberish’), The War On Drugs, Chvrches i Waynes Blood. Hip-hop: tornen Kanye West i Drake

MogwaiSt. Vincent, Teenage FunclubArab Strap PassengerSleaford ModsTindersticks Liz Phair The War On Drugs, Chvrches Waynes Blood. Hip-hop: tornen Kanye West i DrakeS’ha de recordar que Kanye West, a més de proveïdor de titulars rampants i rocambolesc candidat electoral, és músic, i cap allà apunta ‘Donda: with child’, un àlbum que hauria d’haver vist la llum el juliol passat. Queda poc per a aquesta obra dedicada a la seva mare, Donda West, morta el 2007, la veu de la qual es cola en una de les cançons.

Un altre llançament sorollós serà el de ‘Certified lover boy’, de Drake, que s’esperava per a aquest 1 de gener i que s’ha retardat a causa d’una lesió de genoll del cantant i raper. Disc a què també se li atribueixen propietats hipersensibles, presagiades per l’avenç ‘Laugh now, cry later’. També s’espera per al 2021 la nova entrega de Kendrick Lamar, així com les noves obres de Travis Scott (‘Utopia’), Cardi B i Kid Cudi (‘Entergalactic’), i l’esperat debut d’aquesta criatura vinguda del futur anomenada Ashnikko (‘Demidevil’, 19 de febrer).

Metal i hard rock: esperant Metallica

Metal i hard rock: esperant MetallicaL’any arrenca amb senyals de vitalitat de dos tòtems germànics. El Michael Schenker Group celebra el 50è aniversari de carrera del guitarrista (ex-Scorpions i UFO) amb ‘Immortal’ (8 de gener), i una setmana més tard, Accept destaparà ‘Too mean to die’.

Notícies relacionades

A la lliga de les ‘stadium bands’, compte enrere per a Metallica, que treballa en un àlbum descrit com «el més heavy i millor» pel seu bateria, Lars Ulrich, en declaracions a ‘Classic Rock’. I per a Red Hot Chili Peppers, de nou amb John Frusciante a les files.

Estan tancats els llançaments d’Alice Cooper (‘Detroit stories’, 26 de febrer, presentat com a tornada als orígens), Insane Clown Posse (‘Yum yum bedlam’, 5 de març), Evanescence (‘The bitter truth’, 26 de març) i Greta Van Fleet (‘The battle at garden’s gate’, 16 d’abril), i s’esperen les novetats de Mastodon, Queens of the Stone Age, Ghost, Slipknot, Abbath, Dead Daisies (ara amb Glenn Hughes, ex-Deep Purple), Bad Company, K. K. Priest i Billy Gibbons, de ZZ Top.

Temes:

Discos