CULTURA PER REIS

Deu llibres infantils per regalar igualtat

Idees d’obres molt cuidades en les quals tant l’escriptura com la il·lustració són perfectes per als més petits

Deu llibres infantils per regalar igualtat
6
Es llegeix en minuts

«Cada vegada hi ha més literatura infantil que respecta les regles del joc de la igualtat», celebra des del número 27 del carrer del Pez Marina Sanmartín, una de les llibreteres de Cervantes y Compañía, que recomana deu llibres infantils per regalar igualtat durant aquest Nadal. Tot i que, reconeix i aplaudeix, ja hi ha més de deu títols.

Com a llibretera, explica, coneix i aposta per llibres que incorporin la igualtat com a element fonamental. La importància que les històries que llegeixen els més petits de la casa es construeixin sobre aquest eix rau en què, explica Sanmartín, la literatura construeix el món i la infància és una etapa fonamental de la construcció de l’individu, ja que el que s’assimila en aquesta etapa marcarà la seva vida adulta.

La bona notícia, segons ha compartit amb Efeminista, és que últimament cada vegada més clients s’interessen per aquests continguts i els nens i nenes, moltes vegades, «ho donen per fet».

En aquest sentit, i acostumada a fer recomanacions a la llibreria, Sanmartín dona deu idees de llibres molt cuidats en els quals tant l’escriptura com la il·lustració «pretén transmetre aquest missatge d’igualtat de gènere i igualtat davant la diferència», i són:

Col·lecció Pequeña & Grande

Aquesta col·lecció pionera de biografies il·lustrades presenta grans figures de la història del món de la ciència, l’art, la música, la literatura o l’activisme. S’hi poden trobar volums dedicats a l’arquitecta Zaha Hadid; la lluitadora contra la segregació racial Rosa Parks; la dissenyadora de moda Vivienne Westwood; l’autora de «Frankenstein», Mery Shelley; l’escriptora sueca i creadora de Pippi Calzaslargas, Astrid Lindgren; la icònica mestra Maria Montessori; la bailaora més universal del flamenc coneguda com «La Capitana», Carmen Amaya; o la líder abolicionista nascuda en l’esclavitud que va aconseguir fugir als «estats lliures» del nord dels Estats Units, Harriet Tubman.

Aquesta col·lecció d’Alba Editorial, que ja ha sigut traduïda a trenta idiomes, fuig de personatges tòpics i treu a la llum dones silenciades en la història. A més, l’editorial ha tret una línia de biografies en cartró, «Mi primer Pequeña&Grande», dedicada a nadons i nens a partir d’un any.

Monstre rosa

Un clàssic que continua sent un dels favorits per a aquestes dates malgrat haver sigut publicat fa set anys, en concret, el 2013, després de guanyar el Premi Apila Primera Impressió. «Monstre Rosa», el primer llibre de l’autora i il·lustradora infantil Olga de Dios, tracta d’una història sobre el valor de la diversitat i el respecte a la persona diferent. Un crit de llibertat que es pot llegir a partir de 3 anys i que ja ha arribat a quinze països.

Leotolda

També a partir de 3 anys és el llibre il·lustrat «Leotolda», un viatge basat en l’amistat en el qual Olga de Dios fa ús dels tres colors primaris –cian magenta, i groc– per crear tot l’univers dels protagonistes. Seguint la línia de la creadora, els personatges que apareixen no tenen una referència clara quant a origen ni gènere, són monstres o animals de colors.

Aquest clàssic, publicat per Apila, va més enllà del que és un conte infantil, ja que suposa tota una invitació a imaginar i a crear. A més, el novembre del 2016 es va convertir en una exposició viva de la mà de l’equip de Swinton Gallery.

Daniela Pirata

L’àlbum il·lustrat «Daniela Pirata», escrit per Susanna Isern i il·lustrat per Gomez, acompanya Daniela en el seu afany per convertir-se en una de les marineres del barco pirata Caiman Negre, amb una tripulació formada exclusivament per homes. En aquesta aventura, editada per Nube Ocho, la jove haurà d’enfrontar-se al masclisme del capità, que no vol noies al seu barco, i comptarà amb el recolzament d’una tripulació que, lluny de continuar sent còmplice del patriarcat, decideix encarar-lo al costat d’ella.

L’èxit de les aventures de la jove pirata ha portat a la publicació de «Daniela i les noies pirata».

Família a la fuga

La recomanació de narrativa juvenil per excel·lència és la sèrie literària «Familia a la fuga», d’Ana Campoy. Un llibre per a més grans de 10 anys que barreja aventura i humor alhora que deixa enrere els estereotips de gènere que han impregnat gran part de la literatura. «Familia a la fuga», de Santillana Loquele, presenta una família amb un gran secret que es veu obligada a fugir d’una malvada organització i que per tal de no ser descoberts treballen en igualtat sense caure en els tòpics masclistes d’haver de defensar les dones o deixar-les en segon pla.

Cuentos para soñar un mundo mejor

Un altre dels llibres que s’està venent molt aquesta temporada és «Cuentos para soñar un mundo mejor», de l’advocada, jutge i exalcaldessa de Madrid, Manuela Carmena.

El volum, editat per B de Blok i il·lustrat per Manuela Lopez, és una recopilació de contes per reflexionar sobre el paper de les dones en la societat, l’ecologisme, els drets humans o l’educació, entre altres valors. Es tracta del projecte de Carmena per poder llegir als seus nets les històries que a ella li agradaria explicar i que serveixin d’exemple sobre un món pel qual lluitar.

Mariquita

A «Mariquita», el malagueny Juan Naranjo, conegut com Juanitolibritos, s’obre en canal i presenta una història autobiogràfica sobre l’homofòbia: la que va patir ell a l’Espanya dels 90 per ser homosexual.

«Mariquita», publicat per Roca editorial, acompanya el protagonista a través de tres etapes vitals: els anys de l’escola, els de l’institut i els de la universitat, per servir de mirall de la societat d’aquella època, tot i que, això sí, amb un toc d’humor. Una obra que és tot un al·legat a favor de la inclusió, la llibertat i la visibilitat LGTBI.

L’Edu es disfressa de princesa

El que més li agrada al món a l’Edu és disfressar-se de princesa, però quan li ho explica als seus amics li diuen que això «només ho fan les nenes». Així, a «L’Edu es disfressa de princesa», de Nuria Díez i Patricia Moreno, el petit de quatre anys haurà de descobrir, gràcies a la seva família, que no hi ha coses de nois o de noies i que pot vestir-se de princesa si li agrada. El llibre, editat per Bellaterra, pretén trencar amb els estereotips de gènere i obrir camí a noves masculinitats.

Bebé antiracista

Aquest àlbum il·lustrat a partir de 3 anys segueix els passos d’un nadó per combatre el racisme des d’edats primerenques. «Bebé antiracista» està escrit pel professor d’història, autor del ‘New York Times’, activista i director fundador del Centre d’Investigació Antiracista de la Universitat de Boston, Ibram X. Kendi, amb dibuixos d’Ashley Lukashevsk.

A les seves pàgines, el llibre, editat per Astronave, presenta, a tall de decàleg, nou esglaons necessaris per construir un món més equitatiu i incorporar la mirada crítica antiracista des de petits.

Migrants

Convençuda de la necessitat de parlar amb els nens i nenes sobre la migració i el sofriment que provoca, la il·lustradora Issa Watanabe trasllada, a través de dibuixos, la realitat de les migracions en aquest àlbum il·lustrat per a majors de 6 anys.

A «Migrants», publicat en deu llengües i guanyador de diversos premis literaris, un grup d’animals ha de deixar enrere el bosc on habitaven perquè no té fulles i començar una gran migració a mig camí entre la mort i l’esperança. L’objectiu del llibre és provocar una reflexió i promoure l’empatia i la solidaritat des de la infància.

Mares del món

Notícies relacionades

Finalment, «Mares del món», d’Everest, tanca la llista de recomanacions. En aquest llibre il·lustrat, Violeta Monreal Díaz fa un singular homenatge a totes les mares del món: a les soles, les acompanyades, les que es preocupen, les que dubten, les que volien ser mares i les que no, però, sobretot, a les mares que volen educar en igualtat i que es pregunten com fer-ho.

Així, Monreal comparteix una sèrie de propostes perquè la igualtat sigui una màxima a l’hora d’educar i ho fa des de la veu de les mateixes mares.

Temes:

Llibres Igualtat