Guia

Què fer a Barcelona aquest Nadal: teatre, teatre familiar, musicals i circ

  • Una àmplia oferta amb circ i espectacles familiars omple la cartellera barcelonina. Els teatres privats aposten per títols coneguts en què predomina la comèdia i l’humor davant el drama. Entre les novetats destaca ‘53 diumenges’, la nova obra de Cesc Gay al Romea.

  • Les entrades volen a la taquilla en aquesta època i, amb l’aforament limitat al 50%, encara més. Si voleu assegurar el gaudi de petits i grans, afanyeu-vos.

ICULT 53 DIUMENGES FOTO MARIANO HERRERA

ICULT 53 DIUMENGES FOTO MARIANO HERRERA / MARIANO HERRERA

9
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

Teatre: embolics familiars i de feina ‘53 diumenges’. Després d’explorar els conflictes de parella en l’aclamada ‘Els veïns de dalt’, Cesc Gay s’endinsa en les relacions entre germans que s’han de fer càrrec del pare. Quan afloren velles picabaralles entre ells tot es complica en aquesta comèdia familiar amb magnífics intèrprets: Pere Arquillué, Àgata Roca, Lluís Villanueva i Marta Marco. Teatre Romea, fins al 7 de febrer. ‘Les tres germanes’. Julio Manrique trasllada a la nostra època el drama de Txékhov en una versió lliure que manté l’esperit de l’original. Els protagonistes, burgesos atrapats en la seva pròpia bombolla incapaços d’actuar, reflecteixen un món en decadència amenaçat pel canvi climàtic. Teatre Lliure de Montjuïc, fins al 17 de gener.

‘El mètode Grönholm’. La rivalitat entre candidats a un lloc de treball segueix tan actual com quan va veure la llum aquesta divertida obra de Jordi Galceran, estrenada a 60 països. Després de deu anys, torna amb una versió renovada amb un repartiment nou i potent: Mar Ulldemolins, David Verdaguer, Enric Cambray i Marc Rodríguez. Teatre Poliorama, fins al 7 de febrer.

‘La cabra o ¿qui és Sylvia?’. Un èxit d’Edward Albee amb humor negre i sorpreses que torna ara en versió d’Iván Morales servida per Jordi Bosch, Emma Vilarasau, Jordi Martínez i Roger Vilà. La peça explora els límits de la tolerància quan la dona d’un famós arquitecte descobreix que entre ells s’interposa un animal. La Villarroel, fins al 7 de febrer. ‘El pare de la núvia’. L’incombustible Joan Pera torna amb la comèdia que tantes rialles va provocar entre els seus fans. Una obra de Joel Joan i Héctor Claramunt al voltant d’un enllaç que es complica quan el pare de la nòvia descobreix que també ho podria ser del nòvio. Teatre Condal, fins al 31 de gener. Musicals: ‘La jaula de las locas’, l’única proposta de gran format

‘La cabra o ¿qui és Sylvia?’La Villarroel, fins al 7 de febrer. ‘El pare de la núvia’Teatre Condal, fins al 31 de gener. Musicals: ‘La jaula de las locas’, l’única proposta de gran format‘La jaula de las locas’. El musical dirigit i protagonitzat per Àngel Llàcer és l’únic muntatge d’aquestes característiques a la cartellera ara que la pandèmia ha deixat Madrid sense turistes ni grans musicals. Fantàstics músics en directe i intèrprets com Ivan Labanda, Mireia Portas i Ricky Matas i un sòlid elenc d’actors i ballarins acompanyen aquest cant a la llibertat de viure, fidel a la teva identitat. Teatre Tívoli, fins al 10 de gener.

‘La volta al món en 80 ties’. L’actriu i dramaturga Georgina Llauradó i la pianista Cristina Martínez conviden a descobrir la cara femenina de la història recuperant personatges com Olympe de Gouge, la Guerrilla Girls o la inventora del wifi, grans dones oblidades. ‘Hits’ de la música pop, imatges audiovisuals i música en directe combinen en aquest amè cabaret feminista de petit format. Sala Atrium, fins al 10 de gener. ‘Autónomos, el musical’. En la seva cinquena temporada, aquest musical de petit format posa el dit a la nafra i treu punta de les tribulacions d’un treballador que descobreix per primera vegada la dura realitat de ser autònom en aquest país. Amb Álex Martínez, Andreu Rami, Joan Berenguer i ‘cameos’ especials. Teatre Aquitània, fins al 13 de febrer. Familiar: mites, contes, fantasia i concerts teatralitzats

‘La volta al món en 80 ties’. Sala Atrium, fins al 10 de gener. ‘Autónomos, el musical’.Teatre Aquitània, fins al 13 de febrer. Familiar: mites, contes, fantasia i concerts teatralitzats‘El màgic d’Oz’. El conte s’adapta als nous temps en aquesta nova versió de Marc Artigau dirigida per David Selvas. Un sòlid repartiment –destaquen Elena Gadel i Mercè Martínez, entre altres–, la dinàmica posada en escena amb escenografia digital i unes cançons a ritme de pop i hip-hop completen aquesta proposta estrenada amb èxit. Aquí ni la Bruixa de l’Oest vol ser tan dolenta com la pinten, ni el Lleó Covard és mascle, sinó femella. L’Espantaocells està preocupat pel clima i l’Home de Llauna és un robot no binari que la Dorothy, la nena de Kansas arrossegada a un món de fantasia, ha de reprogramar. Teatre Condal, fins al 17 de gener. ‘Prometeu’. La primera creació de l’Agrupacinó Señor Serrano per a nens explica de forma desenfadada el mite de Prometeu utilitzant personatges i escenografies en miniatura fetes amb Lego i imatges extretes d’internet del món de l’art i el món actual. Sala Beckett, fins al 3 de gener. ‘Bruna, el musical’. Aquest projecte comunitari sorgit a Ullastrell (Vallès Occidental) toca la fibra. La música en directe contribueix a potenciar aquest homenatge als avis que van sobreviure a la guerra civil a través d’una nena dels anys 90 que intenta descobrir la història de la seva àvia, malalta de demència. Teatre Romea, fins al 27 de desembre.

‘Clinc!’. Imaginativa proposta dirigida per Pep Bou en què uns curiosos personatges creen increïbles formes amb bombolles de sabó i descobreixen que tot surt millor quan hi ha optimisme i cooperació. SAT! Del 27 al 4 de gener. ‘El Petit Príncep’. Fa anys que el famós llibre de Saint-Exupéry arrasa a Barcelona amb aquest format de teatre musical, que aquest any compta entre els seus intèrprets amb Manu Guix, Enric Cambray i Júlia Bonjoch. Sala Barts, fins al 17 de gener. ‘Géologie d’une fable’. L’espectacle viatja a l’origen de les faules de Marie de France i Jean de la Fontaine a través del fang, utilitzat per la companyia libanesa Collective Kahraba per recuperar antics contes perses. Teatre Lliure, fins al 17 de gener. ‘Twinkle, twinkle little star’. Concert per a nadons a càrrec de cinc músics que fan molt més que tocar diferents instruments. Espectacle que busca l’escolta activa dels més petits amb noves versions de cançons populars anglosaxones i catalanes. Palau de la Música, fins al 29 de desembre. ‘Nada es imposible’. Antonio Díaz, el Mago Pop, podria ser a Broadway si no fos per la pandèmia però segueix per segona temporada consecutiva al Paral.lel. El seu espectacular i dinàmic xou mai deixa de sorprendre. Teatre Victòria. ‘La petita flauta màgica’. Incombustible versió per a nens de la famosa òpera de Mozart en versió de cambra amb una original posada en escena de Comediants. Aquí el príncep Tamino ha de superar una sèrie de proves per salvar Pamina, la seva enamorada. Dura 70 minuts i està recomanada a partir de 6 anys. Liceu, del 28 al 30 de desembre. El Pot Petit. Concert teatralitzat amb aquest increïble grup de 13 intèrprets que transmet energia i bones vibracions amb milers de fans entre els nens i els no tan nens. Impossible no cantar i ballar amb un repertori on no faltaran ‘El lleó vergonyós’, ‘Els pirates’ o ‘Tió de Nadal’. Poliorama, del 26 de desembre al 10 de gener. ‘Rock family’. La història del rock explicada amb humor, passió i cançons en directe interpretada per una sòlida banda en directe. Una proposta amb molta marxa que va d’Elvis Presley a The Beatles sense oblidar la influència del reggae de Bob Marley, estrelles del pop com Madonna i Michael Jackson i hits del rock català. Eixample Teatre, fins al 31 de gener. ‘Snergs’. El punt de partida de l’obra de Gerard Vázquez recorda el film ‘Jumanji’. Dos nens aficionats als videojocs entren en aquest món que tan bé coneixen. Per tornar a la realitat hauran de viure increïbles aventures al costat dels Snergs, unes criatures d’orelles punxegudes a no confondre amb els Hòbbit. Entretinguda proposta de teatre musical per a nens d’entre 5 i 8 anys. Teatre Gaudí, fins al 3 de gener. Circ: més modernitat que tradició

Notícies relacionades

‘Clinc!’SAT! Del 27 al 4 de gener. ‘El Petit Príncep’Sala Barts, fins al 17 de gener. ‘Géologie d’une fable’ Teatre Lliure, fins al 17 de gener. ‘Twinkle, twinkle little star’ Palau de la Música, fins al 29 de desembre. ‘Nada es imposible’Teatre Victòria. ‘La petita flauta màgica’ Liceu, del 28 al 30 de desembre. El Pot Petit Poliorama, del 26 de desembre al 10 de gener. ‘Rock family’Eixample Teatre, fins al 31 de gener. ‘Snergs’Teatre Gaudí, fins al 3 de gener. Circ: més modernitat que tradició‘Hurt me tender’. L’adrenalina del rock i el risc de les acrobàcies aèries a gran altura es combinen en aquest xou del CircVOST executat per 10 fantàstics acròbates i tres músics. Un sorprenent xou en carpa de circ contemporani. Plaça Margarida Xirgu, del 26 de desembre al 4 de gener.

‘Even the darkness’ (‘Fins i tot la foscor’). Creació col·lectiva de circ contemporani amb sis artistes que exploren la noció de culpa al llarg de la història. Teatre de l’absurd, música en directe, dansa, trapezi, contorsionisme i corda volant i una rentadora que dona molt joc. Recomanat a partir de 8 anys. Ateneu Nou Barris, fins al 24 de gener. ‘Todo lo(cura)’. El Raluy Legacy torna amb un missatge d’optimisme en aquests temps difícils. Circ de tota la vida que inclou des d’equilibris impossibles, aeris, humor i risc, juntament amb un número de bàsquet acrobàtic a càrrec del conjunt francès Barjots Dunkers. Port Vell, fins al 28 de febrer. ‘Flou Papagayo’. Delirant viatge circular de MuMusic Circus amb espectaculars números de suspensió capil·lar juntament amb verticals, funambulisme i patins servits amb humor i música en directe. Bonica proposta recomanada a partir de 5 anys que sorprendrà tothom. Mercat de les Flors (Sala Pina Bausch), del 27 al 29 de desembre. ‘Random’. Si vol descobrir el talent emergent del circ d’avui no dubti a veure aquesta peça, primer espectacle de Joel Martí Melero i Pablo Molina Elbar, que ha sigut premiat a Europa. Una proposta molt fresca amb curiosos diàlegs, equilibris sobre cable, contorsionisme i música clàssica. Mercat de les Flors (Sala Ovidi Montllor), del 28 al 30 de desembre. ‘Ex-libris’. Espectacle poètic inspirat en els llibres i la comunicació. Mà a mà, quadrant rus i música en directe s’integren en aquesta delicada proposta de Jordi Serra i Deborah Cobos de la Vöel, companyia candidata als premis Zirkólica d’aquest any per aquesta creació. Recomanada a partir de 6 anys. TNC (Sala Tallers), del 23 de desembre al 3 de gener. ‘...i les idees volen’. El sorprenent Quim Giron s’acosta als nens a partir dels dos anys amb ganes de continuar evolucionant i innovar. El seu flexible cos juga amb la proximitat del públic, la llum i el so. Mercat de les Flors (Sala Pina Bausch), del 2 al 5 de gener. ‘Envà’. Amer i l’Àfrica parlen de les fronteres mentals i relacions humanes amb equilibris, moviment i un munt de bales de palla. Mercat de les Flors (Sala Maria Aurèlia Capmany), del 30 de desembre al 3 de gener.

Temes:

Musicals Teatre