CINE

Thomas Vinterberg conquereix els premis de l’Acadèmia de Cine Europeu

’Another round’, pel·lícula del director de ‘Celebración’ ha sigut guardonat en les categories de Millor Pel·lícula, Millor Director, Millor Guió i Millor Actor per a Mads Mikkelsen

ICULT CULTURA FOTOGRAMA DE LA PELICULA  Druk (Another Round)   Mads Mikkelsen

ICULT CULTURA FOTOGRAMA DE LA PELICULA Druk (Another Round) Mads Mikkelsen

2
Es llegeix en minuts
Nando Salvà

Després d’obtenir l’èxit mundial i premis de relleu gràcies a ‘Celebración’ (1998) –primera pel·lícula del moviment Dogma–, Thomas Vinterberg ha passat més de dues dècades disfrutant de prestigi però sense afegir títols indiscutibles a la seva filmografia ni estatuetes al seu palmarès personal. El danès tenia pendent reivindicar-se, i això precisament és el que ha aconseguit aquesta nit erigint-se en el gran triomfador dels Premis de l’Acadèmia del Cine Europeu (EFA). El seu dotzè llargmetratge, ‘Another round’, ha sigut guardonat en les categories de Millor Pel·lícula, Millor Director, Millor Guió i Millor Actor per a Mads Mikkelsen.

Dit això, es pot qüestionar-se si ‘Another Round’ hauria obtingut aquesta victòria en una competició no adulterada per la pandèmia, considerant que ja resulta qüestionable que s’hagi imposat sobre les altres dues pel·lícules favorites de la nit, ‘Corpus Christi’ i ‘Martin Eden’. Centrant-se en quatre professors que decideixen posar a prova una teoria segons la qual mantenir certa quantitat d’alcohol a la sang els farà viure i treballar millor, Vinterberg es mostra menys interessat a explorar seriosament aquesta premissa que a abandonar-se al moralisme més melodramàtic.

‘Josep’, guanyadora

Notícies relacionades

Com de costum quan Almodóvar no competeix, l’EFA ha prestat una atenció limitada a les pel·lícules espanyoles. El cine de la nostra nacionalitat nominat en les principals categories només ha aconseguit un premi o, més ben dit, part d’un: ‘Josep’, biopic sobre el dibuixant català Josep Bartolí coproduït entre França, Espanya i Bèlgica, s’ha alçat amb el premi EFA a la Millor Pel·lícula d’Animació –el guardó va ser anunciat ahir–; ‘Klaus’, codirigida per Sergio Pablos i Carlos Martínez López, competia en la mateixa categoria i per tant ha sortit derrotada. Tampoc han tingut sort ni ‘Ventajas de viajar en tren’, per la qual el director Aritz Moreno competia en la Millor Comèdia, ni Marta Nieto, nominada com a Millor Actriu gràcies a ‘Madre’.

Com gairebé tot al llarg del 2020, la 33a edició dels Premis de l’EFA ha hagut d’adaptar-se a la pandèmia. La d’aquesta nit ha sigut només l’última de les cerimònies virtuals que han tingut lloc al llarg d’aquesta setmana en substitució de la gala presencial que tenia previst celebrar-se a Reykjavík –malgrat això, els responsables de l’Acadèmia se les han arreglat perquè l’acte d’avui fos llarg, lent i tediós; en lloc d’això, la capital islandesa acollirà la cerimònia d’aquí a dos anys, mentre que Berlín farà el mateix el 2021. Si no és, és clar, que algun virus ho impedeixi.

Temes:

Cine