CINE

‘Josep’ s’emporta el premi d’Animació 2020 de l’Acadèmia Europea de Cine

La pel·lícula compta l’estada del dibuixant Josep Bartolí en un camp de concentració francès

ICULT FOTOGRAMA DE LA PELICULA  JOSEP

ICULT FOTOGRAMA DE LA PELICULA JOSEP

1
Es llegeix en minuts

La pel·lícula ‘Josep’, del director francès Aurel, ha obtingut aquest divendres el premi europeu d’Animació del 2020 de l’Acadèmia Europea de Cine (EFA). L’organització va fer pública la seva decisió en la vigília de la gala dels premis, en la qual s’entregaran la majoria de guardons i que se celebrarà demà, de manera virtual a causa de la pandèmia, des de Berlín.

Aurel va voler recordar al rebre el guardó «tots els migrants que miren d’escapar de les guerres, les dictadures i la pobresa», així com «les organitzacions que tracten d’ajudar-los». També va tenir unes paraules de reconeixement per a les altres tres candidates al premi d’Animació, el seu productor Serge, els guionistes i tot l’equip. «M’agradaria dedicar aquest premi a la meva família que ha viscut amb ‘Josep’ durant els últims 10 anys», va afegir.

Aquest llargmetratge d’animació, ambientat el 1939, conta la història d’un gendarme francès que coneix i trava amistat amb l’il·lustrador Josep Bartolí en un camp de concentració a França, on s’amuntegaven els refugiats republicans que fugien de les tropes franquistes al terme de la guerra civil espanyola. La banda sonora de la pel·lícula és de Sílvia Pérez Cruz i la narració és conduïda per Sergi López.

La pel·lícula ‘The big hit’, del també francès Emmanuel Courcol, va obtenir el premi europeu de Comèdia del 2020. Aquests dos premis van ser presentats pel productor britànic Mike Goodridge.

Notícies relacionades

Inicialment els premis anuals de l’EFA s’havien d’entregar a Islàndia. Enmig de les restriccions derivades de la pandèmia, s’ha optat finalment per la gala virtual a Berlín, on té la seva seu la institució. Entre els aspirants als principals premis hi ha l’actriu espanyola Marta Nieto pel seu paper en ‘Madre’, de Rodrigo Sorogoyen. Competirà amb les alemanyes Paula Beer i Nina Hoss, per ‘Ondina’ i ‘My little sister’, respectivament; la russa Natalia Berezhnaya (‘Dau. Natasha’), i les noruegues Andrea Bræin Hovig (‘Hope’) i Ane Dahl Torp (‘Charter’).

Les favorites al premi a la millor pel·lícula són la polonesa ‘Corpus Christi’, de Jan Komasa; ‘Another round’, del danès Thomas Vinterberg, i la italiana ‘Martin Eden’, de Pietro Marcello. Altres representants del cine espanyol nominats a premis són el film ‘Ventajas de viajar en tren’, d’Aritz Moreno, en la categoria de millor comèdia, i ‘Klaus’, de Sergio Pablos.