avantprojecte de llei

Les plataformes de 'streaming' hauran de donar un 5% dels seus ingressos a Espanya per finançar cine i sèries europees

Un 70% d'aquest percentatge anirà a projectes de «productors independents» i un 40% a pel·lícules en espanyol o una altra llengua oficial

zentauroepp53469631 epp 52910871    gente netflix200519205019

zentauroepp53469631 epp 52910871 gente netflix200519205019

1
Es llegeix en minuts
Beatriz Martínez

Era una de les demandes més sol·licitades pel cine espanyol en els últims temps: que les noves plataformes de ‘streaming’ contribuïssin a la producció nacional a través d’una quota regulada. Ara, el Govern ha inclòs aquesta qüestió en el seu avantprojecte de llei general de comunicació audiovisual. Aquests nous agents hauran de destinar un 5% dels ingressos generats a Espanya a finançar cine i sèries europees. Un 70% d’aquest percentatge hauria d’anar destinat a recolzar projectes de «productors independents» i un 40% a pel·lícules en espanyol o una altra llengua oficial de les comunitats autònomes.

Amb aquest avantprojecte de llei s’intenta traslladar a l’ordenament jurídic espanyol la nova directiva audiovisual europea aprovada el 2018 en relació amb la coordinació de determinades disposicions legals, reglamentàries i administratives dels Estats membres relatius a la prestació de serveis de comunicació audiovisual (com defineixen a les plataformes) i actualitzar la normativa per adequar-la a les necessitats del sector i la futura evolució.

En els últims anys hem assistit a una sèrie de canvis accelerats que tenen a veure amb la realitat digital i el que s’intenta és emmotllar la normativa a un nou panorama en el qual les plataformes s’han convertit en agents clau de la nostra manera de consumir continguts.

Només per a les grans

Notícies relacionades

En principi, tant Netflix, HBO o Amazon Prime Video, haurien d’assumir les mateixes obligacions que Atresmedia o Telecinco. En el cas d’RTVE el percentatge és una mica més gran, del 6%. «Establir regles del joc equivalents per a actors que competeixen al mateix sector», es diu en l’avantprojecte de llei. Per la seva part, HBO ja ha comunicat que està «revisant» la decisió del Govern i ha recordat que ha «doblat el volum de producció original a HBO Europe».

Quedarien exemptes de contribució aquelles plataformes que no arribessin als 10 milions d’euros de facturació. Això podria generar algunes irregularitats, sobretot si tenim en compte que, en el seu primer exercici fiscal al nostre país, Netflix va declarar tan sols uns ingressos de 0,5 milions, ja que efectua la seva facturació a través d’una societat holandesa.