Avantsala del dia de Tots Sants

Halloween 2020: ¿quan se celebra i quin és el seu origen?

El rostre il·luminat i tenebrós de Jack O'Lantern vigilarà aquest 31 d'octubre una altra nit dels morts

Halloween 2020: ¿quan se celebra i quin és el seu origen?
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La tradicional festa de Halloween, que se celebra la nit del 31 d’octubre a l’1 de novembre i que es converteix en l’avantsala d’una altra festivitat, el dia de Tots Sants, tindrà aquest 2020 un aire bastant diferent del d’altres anys. La crisi sanitària per coronavirus obligarà a celebrar la nit dels morts conforme a la nova situació marcada per restriccions i mesures de seguretat. 

Origen de la nit dels morts

Les disfresses de por, les carbasses amb un somriure maligne i les peticions de crit o confit caracteritzen una festivitat d’origen anglosaxó que compta cada any a Espanya amb més seguiment. 

Halloween procedeix d’Irlanda i de la festa pagana Samhain o ‘final de l’estiu’, de transició entre l’estació clara i l’estació fosca. El nap, i no la carbassa, va ser el producte primigeni utilitzat pels irlandesos per esquivar els esperits malèvols en la foscor del 31 d’octubre. Més endavant, l’excedent de carbasses en el cultiu i al mercat va motivar que reemplacés el nap. De la cultura nord-americana es va incorporar el costum de les disfresses per amenitzar i estendre la celebració a nivell internacional. 

Què significa la carbassa de Halloween

El símbol de Halloween no és cap altre que la carbassa. Un fruit alimentari que serveix de decoració per aquesta festivitat però que també funciona d’avís per a un 31 d’octubre que aprofita els dies d’arribada del calendari. De varietat francesa, la carbassa reflecteix el rostre il·luminat de Jack O’Lantern, un granger irlandès protagonista d’una llegenda popular que explica la submissió del dimoni a l’ésser humà. 

Notícies relacionades

La transformació d’aquest fruit en la cara de Jack O’Lantern s’aconsegueix amb l’obertura de la part posterior, on penja la cua, extraient la polpa i tallant a la part davantera, amb formes triangulars i esbojarrades, els ulls, el nas i les dents de la boca. 

La llum d’una espelma va crear en els orígens la carbassa de Halloween, i continua sent un instrument fet servir, però l’aparició de l’enllumenat artificial i modern de les bombetes n’ha reduït l’ús. Tot i així, l’expressió tenebrosa de Jack O’Lantern vigilarà una nova nit dels morts.