JORNADES DE FILOSOFIA

10 cites que no ens hem de perdre de la Biennal de Pensament

Malgrat que la trobada, que s'inaugura aquest dimarts, serà més reduïda i sense participació estrangera en directe, l'oferta promet debats de pes

zentauroepp45488725 icult201012191930

zentauroepp45488725 icult201012191930 / ALVARO MONGE

4
Es llegeix en minuts
Elena Hevia
Elena Hevia

Periodista

ver +

No es repetiran a partir d’aquest dimarts, inici de la segona Biennal de Pensament, les aglomeracions espontànies i bullicioses de la primera edició amb una plaça Joan Corominas atapeïda per sentir la feminista nord-americana Judith Butler. Al final, uns 30.000 assistents van ratificar l’aposta de l’Ajuntament de Barcelona per la filosofia. L’edició d’aquest any serà més descafeïnada a causa del virus. Només unes 8.000 persones podran accedir a les trobades prèvia inscripció gratuïta i els participants estrangers ho faran a través de videoconferència o vídeo. Malgrat els condicionants, la biennal té una rica oferta i triem deu cites amb els seus respectius protagonistes. 

1. Les veus del planeta

Donna Haraway. Aquesta respectada i veterana feminista i professora nord-americana d’Història de la Consciència ha creat un pensament radical –seu és el fonamental ‘Manifiesto ciborg’– que estableix connexions entre la tecnologia, la biologia (també és primatòloga) i la filosofia per superar la concepció dels gèneres. En aquest acte participaran també Vinciane Despret, Antoine Bertin, Maria Arnal, Irene Solà i María Sánchez. (Dimarts 13. 17.30 h).

Margaret Atwood / RoDRIGO RUIS CIANCIA

2. Mirar el futur  

Margaret Atwood. La gran dama de la ficció canadenca té les respostes a per què les distòpies, és a dir els futurs esfereïdors, estan marcant el nostre imaginari. Va escriure El conte de la serventa el 1985, un moment poc propici per a les expansions feministes, i es va plantejar preguntes que encara ressonen. Enric Casasses, Ilia Mayer, Anna Guitart i Maria Cabrera l’acompanyaran en el seu ‘streaming’. (Dimarts 13. 20.00 h. Plaça Joan Coromines).


3. Ciutad del futur

Hashim Sarkis. Aquest arquitecte libanès, sorgit de l’estudi de Rafael Moneo i que actualment dirigeix la Biennal d’Arquitectura de Venècia, és ara com ara un dels grans pensadors a l’hora d’establir el nou contracte social sobre com habitar la ciutat d’una manera més generosa. Si aquesta necessitat abans era urgent, amb el coronavirus s’ha tornat peremptòria. Amb Roi Salguero, Oriol Nel.lo, Ethel Baraona i Anatxu Zabalbeascoa. (Dimecres 14. 17.30 h. La Model).


4. Contra l’eclipsi de la fraternitat.

Santiago Alba Rico és un dels referents del pensament de l’esquerra i un dels que millor ha reflexionat sobre la dicotomia entre solidaritat i individualisme en aquests temps de pandèmia. L’acompanyen Almudena Hernández, Àngel Puyol i Daniel Gamper. (Dijous 15. 17.30 h. Jardins d’Agustí Centelles).

Marina Garcés / JOAN CORTADELLAS

5. ‘Arbres, vodka i naus voladores’

Marina Garcés i La Calòrica. La companyia de teatre catalana, consolidada a la sala Beckett, és tota una experta a treure petroli escènic de les preocupacions socials i per això s’ha valgut de tota mena de textos. Aquest dramatitzar de la filòsofa Marina Garcés sobre l’aspiració de Txékhov a la felicitat no ha sigut cap obstacle. (Dijous 15. 18.00 h i 20 h. La Model).


6. L’horitzó de la ciutadania 

Daniel Innerarity. Les ciutats no són només espais físics sinó també morals marcats per les diferències socials dels ciutadans. El filòsof bilbaí acaba de publicar ‘Pandemocracia’, una vara de mesurar aquestes qüestions. Amb ell hi haurà Carlos Fernández Liria, Nuria Sánchez Madrid i Oriol Farrés. (Dissabte 17. 16.00 h. Jardins de Pla i Armengol).


7. Cultura zoomer

Elisabeth Duval. La interconnectivitat ja estava marcant la vida de les joves generacions però ha sigut la pandèmia la que ha donat categoria via zoom a aquest instrument gràcies al qual circulen tota mena de nous fenòmens culturals. Duval, filòsofa i activista trans, els coneix bé. L’acompanyaran Ernesto Castro, Anna Pacheco i Clàudia Rius. (Dissabte 17. 17.30 h. Pati de les Dones. CCCB).

Elizabeth Duval / EL PERIÓDICO

8. Ciutat, conflicte i emancipació

Cristina Morales sap dirigir mirades incòmodes i radicals a les nostres creences. La seva última i molt celebrada novel·la, ‘Lectura fácil’ és una esmena a la totalitat d’una manera de viure que potser necessiti nous punts de vista. L’acompanyen Marta Sanz, Denise Duncan, Yolanda Sey i Brigitte Vasallo. (Dissabte 17, 20.00 h. Pati de les Dones CCCB).


9. Ciutat rural.

Notícies relacionades

Sergio del Molino. La vella oposició camp/ciutat s’ha fet miques amb la globalització, cosa que ha propiciat que el camp sigui cada vegada més urbà i les ciutats necessitin cada vegada més la naturalesa. Sergio del Molino, autor de ‘La España vacía’, ha generat un debat important sobre aquests límits cada vegada més difusos. La Covid a més, gràcies al teletreball, ha dinamitat encara més aquestes fronteres. Amb Marta Tafalla, Vanesa Ferixa i Guillermo López-Linares. (Diumenge 18. 18.00 h. Jardins de Pla i Armengol).


10. L’emergència del futur

Mike Davis. Ens hem cansat de retreure a la gent gran el llegat d’un món que va funcionar per ells però que s’està esgotant. ¿Cometrem nosaltres els mateixos errors, ens pertoca prendre decisions que afectaran generacions futures? El sociòleg, activista i historiador de formació marxista Mike Davis (autor del premonitori ‘Llega el monstruo’, que es pot llegir en clau Covid) intentarà donar curs a aquests interrogants acompanyat d’Emilio Santiago Muiño, Esther Vivas, Iñigo González Ricoy i César Rendueles. (Diumenge 18. 18.00 h. Jardins de Pla i Armengol).

Temes:

Filosofia