QUÈ PODEU FER AVUI A BARCELONA

El Festival Ohlalà! preestrena les millors pel·lícules de cine en francès

El certamen se celebrarà a l'Institut Francès, la Filmoteca i 'online' per la plataforma Filmin

També es rendirà homenatge a l'actriu Nathalie Baye i es projectarà una retrospectiva de la seva obra

55536487 1242537425903522 8858643190740156416 n

55536487 1242537425903522 8858643190740156416 n

3
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

El bon estat del cine francès és envejable. Des de fa ja diverses dècades els polítics (tant d’un bàndol com de l’altre) van decidir donar-li el màxim suport econòmicament, els mitjans de comunicació van posar davant les seves pel·lícules que les de Hollywood i, com no podia ser de cap altra manera, la qualitat va millorar i el públic va respondre positivament. Com a conseqüència de tot això, va traspassar fronteres i es projecta amb èxit al món sencer. Un exemple que hauríem de tenir en compte.

  

 

Per comprovar el moment que viu actualment el cine tant a França com als països de parla francòfona podem acostar-nos a descobrir les seves noves pel·lícules al Festival Ohlalà!, que s’inicia avui i que, fins al dia 8, oferirà títols inèdits i una interessant retrospectiva dedicada a l’actriu Nathalie Baye a la Filmoteca de Catalunya i a l’Institut Francès (IF). Excepcionalment i atesa la situació actual, part de la programació s’oferirà a la plataforma Filmin (F). L’Institut acull la majoria de sessions, com la d’avui, la inauguració, amb un dels films més importants de l’última temporada, La belle époque, que va ser nominada a 11 premis César. La trama se centra en un empresari que crea una atracció única, combinant reconstrucció històrica i teatralització, que ofereix la possibilitat de traslladar-se a qualsevol època d’una vida. Un sexagenari tria recordar el moment en què va conèixer el seu primer amor.

  

 

A l’Institut Francès i Filmin

Aquest centre projectarà algunes de les pel·lícules més interessants, que també podran veure’s a Filmin. Entre aquestes hi ha Ceux qui travaillent, que se centra en un addicte al treball que és acomiadat, veu com la seva vida enfonsa i intenta recuperar el carinyo de la seva filla; Bik Eneich, un fils explica el drama d’una família tunisiana que és assaltada per uns terroristes; Kuessipan s’ocupa de dues amigues d’una comunitat innu a Quebec que trontolla quan una s’enamora d’un home blanc; Les éblouis ofereix el punt de vista d’una nena que vol dedicar-se al circ però que la seva família la integra en un grup catòlic i ha de lluitar per complir els seus somnis, i Antígona és una versió contemporània de la famosa tragèdia grega traslladada a Mont-real.

  

 

Només en la plataforma digital 

La plataforma digital Filmin ofereix quatre títols en exclusiva. Perdrix s’ocupa d’un jove solitari la vida del qual canvia radicalment després de conèixer una misteriosa dona que apareix per sorpresa al seu camí; Delphine et Carole, insoumuses és un documental sobre el feminisme als anys 70 exemplificat en la trobada entre l’actriu Delphine Seyrig i la videoartista Carole Roussopoulos; Adoration, un relat oníric que narra la trobada entre un noi solitari i una pacient d’una clínica psiquiàtrica, i Camille narra la vida de la fotògrafa francesa Camille Lepage. El certamen es clausurarà amb Notre-Dame (Institut Francés, dijous 8, 20 h), una comèdia romàntica parisenca sobre una arquitecta amb problemes sentimentals.

  

 

Homenatge a una gran dama

El certamen ha nomenat com a padrina del festival l’actriu Nathalie Baye, que, finalment, no podrà venir a Barcelona com estava previst, però es manté la retrospectiva de la seva filmografia, que es repartirà pels tres llocs de projecció. A Una relación privada (Filmoteca, divendres 2, 20 h) comparteix pantalla amb el nostre Sergi López, i tots dos són una parella que se cita perquè vol fer realitat la seva fantasia sexual però en les successives trobades els sentiments aniran fent la seva aparició; mentre que Le petit lieutenant (IF i F) mostra els problemes d’un policia d’origen marroquí per integrar-se amb els seus nous companys a París.

L’actriu Nathalie Baye serà objecte d’una retrospectiva. / ANTONIO GIMÉNEZ

Les sentiments (IF) narra els embolics entre dos metges, un de veterà i el jove que el substituirà, amb les seves respectives dones; Només la fi del món (F) és un drama sobre un escriptor que pateix una malaltia terminal i que torna a casa, mentre que la deliciosa Les guardianes (F) transcorre durant la primera guerra mundial i està protagonitzada per una àvia, el seu marit i la seva filla, que s’han de fer càrrec de la granja familiar mentre els seus fills homes combaten, i decideixen contractar una jove òrfena perquè els ajudi amb la collita. Una setmana per descobrir abans que ningú els millors títols del cine en francès recent o repassar la trajectòria d’una de les seves grans estrelles. Fantastique!

Notícies relacionades

  

 

Ohlalà! Festival de cinema francòfon de Barcelona

Llocs:  Institut Francés, Filmoteca de Catalunya i Filmin.

Dies:  des d’avui i fins dijous, 8.

Preu:  de 3 a 8 euros, segons sessió. Abonament especial Filmin: 15 euros, inclou dos mesos de subscripció).

Més informació:  www.ohlalafilmfestival.com