PREN-T'HO EN SÈRIE

'Quiz': el mític escàndol de '¿Qui vol ser milionari?'

Parlem amb Matthew Macfadyen i Sian Clifford, protagonistes de la minisèrie de Stephen Frears sobre un cas que va sacsejar la societat britànica

zentauroepp55084621 icult200924153425

zentauroepp55084621 icult200924153425

4
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

¿Qui vol ser milionari? Tothom. Però alguns persegueixen aquest objectiu amb més insistència i astúcia que d’altres. No parlem de la classe banquera, sinó de, potser, Charles Ingram excomandant de l’Exèrcit Britànic que, recolzat en la semiombra per la seva dona, Diana, i un professor universitari anomenat Tecwen Whittock, hauria ordit un pla per endur-se la grossa de ‘¿Qui vol ser milionari?’ el 2001.   

El cas va acabar anant a judici dos anys després. Segons el fiscal, quan el presentador Chris Tarrant feia una pregunta, Ingram repetia les quatre respostes possibles deixant un espai entre elles perquè Whittock gargamellegés en l’encertada. Whittock va adduir que té al·lèrgia a la pols i que a mesura que avançava la gravació, es trobava cada vegada pitjor. 

Els aparents conspiradors van ser declarats culpables i condemnats a penes de presó suspeses, però encara avui mantenen la seva innocència. ¿Sabrem algun dia la veritat? Segurament no. Potser per això la història continua capturant la imaginació dels britànics, que van respondre en massa a l’estrena de la minisèrie ‘Quiz: L’escàndol de ‘¿Qui vol ser milionari?’«: més de deu milions de persones van veure el primer dels seus tres episodis. La producció d’ITV i AMC es podrà veure a Espanya des de dilluns, dia 28, a Movistar Series. 

Rostres de ‘Succession’ i ‘Fleabag’

Segons Matthew Macfadyen (Tom a ‘Succession’), que encarna l’excomandant Ingram, l’èxit va ser producte del confinament: «Ens va anar de meravella –explica via telefònica–, perquè famílies que no s’aguanten van acabar asseient-se juntes per veure la nostra sèrie». Riu i riem. Més diplomàtica és Sian Clifford, és a dir, la germana gran de ‘Fleabag’, que encarna la dona del Charles. «La història és fascinant. Va formar part del zeitgeist britànic durant molt temps. I la sèrie està plena de gent adorable... No ho dic per nosaltres, ho dic per [el guionista] James Graham i [el director] Stephen Frears, per exemple».

Al principi, fa tres anys, ’Quiz’ va ser una obra teatral de Graham, dramaturg i guionista interessat en el drama polític de furiosa actualitat. En el muntatge, al final de cada acte es convidava al públic a votar sobre la culpabilitat o innocència dels acusats. Al final de la sèrie, el presentador Chris Tarrant (Michael Sheen) es dirigeix des de la pantalla a Charles Ingram i a nosaltres, telespectadors, per demanar-nos també algun tipus de veredicte.

La ruptura de la quarta paret no és una cosa nova per a Frears, que va fer gran ús del recurs en la seva adaptació d’’Alta fidelidad’. Tampoc la tele és nova per a ell: en ella va madurar a finals dels seixanta i en ella s’ha tornat a concentrar últimament amb sèries com ‘Un escándalo muy inglés’ i ‘State of the Union’, aquesta escrita per Nick Hornby, l’autor d’’Alta fidelidad’.

Ni innocents ni culpables

Si demanes als Graham de ficció que emetin el seu veredicte sobre el cas, es resisteixen, clar. (Sian): «A la sèrie ens dediquem a llançar preguntes enlloc de donar respostes. Aquest és un cas que es continua debatent. Com a actors, el que ens interessa és mirar d’humanitzar qualsevol tipus de persona. Ningú sol ser un complet àngel ni un complet dimoni. Es tractava d’equilibrar la conversa». (Matthew): «No pots interpretar una persona com a innocent o culpable. És massa binari. I, de fet, aquesta tipus de consideració tampoc està en el guió».

Notícies relacionades

Tant la Sian com el Matthew guarden grats records de joventut de ‘¿Qui vol ser milionari?’ programa la creació del qual, per cert, es detalla bastant a la minisèrie. «Ho solia veure amb la meva família», explica ella. «Estava convençuda que si hi anava, guanyaria sense esforç, més o menys com tothom a Anglaterra. Era una cita ineludible amb el televisor». El Matthew està d’acord amb això últim: «Ara se’ns pot oblidar, però fa un temps, no tan llunyà, no existien els iPads i els mòbils no feien tantes coses. I el que feies era seure amb els teus a veure un concurs a la tele. Només això. Mirar un concurs».

Sigui com sigui, cap família britànica va arribar a veure l’episodi de la victòria d’Ingram: els productors el van arxivar quan hi va començar a haver sospites de frau. Però els actors es van poder inspirar en la font original, perquè van arribar a conèixer els Ingram durant el rodatge. (Sian): »¡Bé, va ser una estona curta, i ja l’últim dia! Recordo que estaven encantats d’estar en un rodatge». (Matthew): «És fan de ‘Succession’, pel que sembla. Això em va dir».

EN QUINES ALTRES SÈRIES SORTIEN...

Matthew Macfadyen (Charles Ingram)

Es va donar a conèixer com l’espia Tom Quinn a la sèrie ‘Spooks’, en què va participar entre el 2002 i el 2011. Un any després, es va convertir en l’inspector detectiu Edmund Reid de la plorada ‘Ripper Street’. Però el seu millor paper televisiu, sens dubte, ha sigut el del pagat de si mateix (alhora que inepte) Tom Wambsgans de ’Succession’.

Sian Clifford (Diana Ingram)

Després de deu anys dedicats al teatre, Clifford va cridar l’atenció a ’Fleabag’ com a la Claire, l’estricta germana gran de l’antiheroïna titular. Després la veuríem també a ‘Vanity fair’ i, més breument, a ‘Liar’.

Michael Sheen (Chris Tarrant)

Després de deixar-se veure a ‘Rockefeller Plaza’, el gran actor britànic va accedir a coliderar ‘Masters of sex’ amb Lizzy Caplan durant quatre anys. Després l’hem vist a ‘The good fight’, ’Good omens’, ‘Prodigal son’ i, ara, a ‘Quiz’.

Aisling Bea (Claudia Rosencrantz)

Pot ser que recordin a Bea com la infermera Sheridan de ‘La caza’, o com a Kate, dona de Miles i Miles (doble Paul Rudd), a ’Cómo vivir contigo mismo’. L’actriu ha creat també una comèdia pròpia, l’aplaudida ‘This way up’, encara inèdita al nostre país.