ÒPERA EN L'ERA DE LA COVID-19

El Liceu deixarà una butaca buida a cada costat de l'espectador i davant i darrere

La mesura s'aplicarà fins i tot per a les unitats de convivència, quan arrenqui oficialment la temporada el 24 d'octubre amb 'Don Giovanni'

Els protagonistes de la primera actuació, aquest diumenge, Sondra Radvanovsky i Piotr Beczala, afirmen: «Volem oferir amor i esperança després de tant sofriment»

zentauroepp55105404 icult200925161442

zentauroepp55105404 icult200925161442 / David Zorrakino

2
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

Quan arrenqui oficialment la temporada del Liceu amb l'òpera 'Don Giovanni', el 24 d'octubre, el melòman haurà de seure sol, amb una butaca de separació als dos costats i una butaca libredavant seu  i una altra darrere.  «Dins la incertesa intentem generar la màxima certesa  i sabem que aquesta separació és segura», ha assenyalat Valentí Oviedo, director general del coliseu. Ha reconegut que serà impossible que tots els abonats mantinguin la seva butaca i el seu torn. Alguns torns, com l'A i el B, superen de llarg el 50% d'una sala que ara, amb sort, disposarà només de la meitat del seu aforament. Se'ls haurà de recol·locar. Oviedo també ha demanat ampliar aquest límit de 1.000 espectadors decretat pel Procicat. Vol arribar a les 1.144 butaques, el 50% de l'aforament. 

El primer concert del curs, aquest diumenge, amb Sondra Radvanovsky i Piotr Beczala i les dues funcions d''Il trovatore' en versió concert dirigides per Dudamel -la setmana que ve, dies 1 i 4 d'octubre- seran les úniques en què el públic podrà seure com una unitat de convivència. Com durant la resta de la temporada, hauran de portar sempre la mascareta i limitar al màxim la seva mobilitat a la sala. La seguretat mana. Només que un músic de l'orquestra, del cor o dels solistes convidats es contagiï la funció se suspendrà. Per això Oviedo  demana «el màxim compromís tant als artistes com al públic» que vagi aquesta temporada al Gran Teatre. 

Sondra Radvanovsky i Piotr Beczala, dues estrelles de la lírica, al Liceu, on aquest diumenge protagonitzaran la primera actuació al teatre des del març / DAVID ZORRAKINO / EUROPA PRESS

Notícies relacionades

Les mesures desplegades pel Gran Teatre -a l'entrada controlarà la temperatura del públic amb unes càmeres- han sigut aplaudides per la soprano nord-americana  Sondra Ravanovsky  i el tenor polonès  Piotr Beczala  a l'arribar aquest divendres al coliseu per parlar de la seva actuació, que serà la primera després de sis mesos a causa de la pandèmia .«La seguretat és fonamental», ha afirmat Radvanovsky,  a qui el test fet al Liceu li ha detectat que tenia anticossos de la Covid-19, com el seu marit. «Imaginava que havíem passat el virus perquè després d'una actuació al març a Rio de Janeiro estàvem cansats i vam perdre el sentit de l'olfacte», ha explicat la cantant. Gairebé amb llàgrimes als ulls ha lamentat «aquests temps difícils». Espera que el repertori verista triat serveixi per transmetre «un missatge d'amor i esperança». 

Beczala, amb qui ha cantat en gran quantitat de produccions -l'any passat van interpretar 'Luisa Miller', de Verdi, al Liceu-, a l'estiu ha continuat cantant a festivals, a diferència de Radvanovsky. El tenor destaca que tot ha canviat al món de l'òpera: «Tinc una agenda amb compromisos fins al 2024-25 però qui sap què passarà. En aquests moments el més important és portar la màscara i el telèfon encès». 

Temes:

Liceu